Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projesi olan "Seyhan Havzasında Hayvancılığın İklim Değişikliğine Uyumu" konulu pilot çalışma, TAGEM'in katkılarıyla ilk kez Çukurova Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.
Bakanlık destekli olarak Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tarafından yürütülen proje, dünyada ve Türkiye'de tek olma özelliğine sahip. Proje kapsamında ayrıca iklim değişikliğinin hayvancılığa etkileri üzerine bir de konferans düzenlendi.
ÇÜ Akif Kansu Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, Prof. Dr. Nazan Koluman, Feke MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin, öğretim üyeleri, TAGEM temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
SEYHAN HAVZASI TÜRKİYE İÇİN MİNYATÜR BİR ÖRNEK
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve projenin yürütücüsü Prof. Dr. Nazan Koluman konferansın açılış sunumda, hayvancılık üzerinde iklim değişikliği ve küresel ısınmanın nasıl etkiler oluşturduğunu ve önümüzdeki 70 sene içerisinde hayvansal üretim açısından nasıl bir değişimin beklendiğini anlattı. Türkiye'nin 2012 yılında Kyoto Protokolüne imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Koluman, Türkiye'nin de artık diğer ülkeler gibi çevresel konuları dikkate almak zorunda olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Koluman konuşmasına şöyle devam etti:
"Hayvancılık konusunda olası iklim değişikliği ve kuraklığa adaptasyona yönelik tüm dünyada neredeyse hiç çalışma yapılmıyor. Çukurova Üniversitesi, Türkiye'nin tüm iklim koşullarının görülebildiği Seyhan Havzası'nda elde edilecek veri ve bulguların tüm ülke geneline adapte edilmesine olanak sağlayacak örnek bir çalışmaya imza atacaktır. Bu proje sonuçları bakanlıktaki politika ve mevzuatlar ile ülke geneline yansıtılacak projeler için temel bilgi niteliğinde olacak."
ÇÜ Feke MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ufuk Gültekin ise projenin iyi ve kötü senaryolarının nasıl oluşturulacağına ilişkin sunumunda, çoklu rekreasyon analizine değinerek küresel ısınmanın etkisiyle 2070'li yıllardaki verimi, ekilen alanları, üretimi ve hayvan sayısı hakkındaki öngörülerin yapılabileceğini söyledi.
"ÇÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ TÜRKİYE'DE LİDER KONUMDA"
ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin Türkiye'de lider bir konuma sahip olduğunu söyledi. Ziraat Fakültesi'nin hayvancılıkla ilgili çok önemli çalışmalarının olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kutlu, son 20 yıldır iklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili birçok çalışmaya bölüm olarak imza atıldığını söyledi. Hayvansal üretimle ilgili Zootekni Bölümü olarak Türkiye'de çevre etkileşimi, sıcaklık ve iklim değişikliğiyle ilgili araştırmaların başrolünü üstlendiklerini anlatan Prof. Dr. Kutlu, tüm projelere yürütücü veya uluslararası projelere de yardımcı konumda katıldıklarını, bu projenin ise Türkiye de örnek çalışma olarak yerini alacağını belirtti.
Çukurova Üniversiteli bilim insanlarının proje kapsamında yapacağı araştırmaların sonucu Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulanarak Türkiye'deki hayvancılığa ışık tutacak.
İHA