HAYVANCILIĞI MUTLU EDECEK PROJE

Konya'da geliştirilen 'Mutlu Hayvanlar, Mutlu Çiftçiler' projesi ile Konya'daki hayvancılık eğitimlerinden sorumlu yetişkin eğitimi personelleri Hollanda'da 10 günlük eğitim alacak. Alınan eğitimlerle hayvan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından Türkiye'nin rekabet gücünün AB standartlarında artırılması amaçlanıyor.

2015 yılı Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+Yetişkin Eğitimi Personel hareketliliği projeleri kapsamında Konya Veteriner Hekimler Odası ve Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde 'Mutlu Hayvanlar, Mutlu Çiftçiler' projesi hazırlandı. Proje, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı IPA IV İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında, 492 proje teklifi arasında başarılı bulunan ilk 20 proje arasına girmeyi başardı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof.Dr. Aşkın Yaşar, hayvan refahına dikkat çekti. Yaşar, "Hayvan refahı yani Türkçedeki kelime anlamı Hayvan Gönenci; hayvanların bakımı, beslemesi, barındırılması, yetiştirilmesi, nakliyesi, kesimi gibi tüm üretim sürecinde ağrı ve acıdan uzak, mutluluk ve iyi hallerinin sağlanmasıdır. Bir hayvan rahatsa, iyi besleniyorsa, güven içindeyse, türüne özgü davranış biçimlerini sergileyebiliyorsa, korkmuyorsa, ağrısı yoksa stres altında değilse o hayvan refah içindedir ve mutludur. Hayvanlarda refah, hayvan sağlığını ve verim düzeyini doğrudan etkileyen faktördür. Türkiye'nin tarım alanında yapacağı ve hayata geçireceği önemli düzenlemelerden birisini, AB'nin hayvancılık desteklerinin önemli bir kıstası haline gelmiş olan hayvan gönenci konusu teşkil etmektedir. AB üyelik sürecinde mevzuatın doğru bir şekilde uygulanması ve buna ilişkin yeterli bir kapasiteye sahip olmak gerekmektedir. Bu sebeplerle Konya Veteriner Hekimleri Odası olarak Hayvan Gönencini önemsiyoruz ve projemiz bölgemizde ki bu konudaki eksikliklerin giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

HOLLANDA'DA EĞİTİM ALACAKLAR

Proje kapsamında Konya'daki hayvancılık eğitimlerinden sorumlu yetişkin eğitimi personelleri, sığır davranışları, hayvan refahı ve sağlığı, çiftlik körlüğü, denetim ve kontrol mekanizması, nakil ve kesimde hayvan refahı uygulamaları gibi konularda, 'Çiftlik Hayvanlarında Hayvan Refahı' konusunda Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden Hollanda'da eğitim alacaklar. 10 gün süren eğitimlerle personellerin, 'Çiftlik Hayvanlarında Hayvan Refahı' alanında mesleki bilgi ve tecrübelerini artırması amaçlanıyor. Konya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, proje ile alınacak eğitimlerle, personellerin bilgi ve birikim boyutunda AB standartlarına ulaşarak,  hayvan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından Türkiye'nin kurumsal kapasitesini geliştirmek ve rekabet gücünü AB standartlarında artıracaklarını söyledi.

TÜRKİYE'YE YAYILACAK

Projenin yurt dışı eğitimleri ayağının tamamlanmasından sonra, bölge ve ülke hayvancılığında hayvansal üretimde hayvan refahına yönelik çalışmalar yapılacak. Böylece, hayvansal üretimde verimliliğin artırılması ve hayvan sağlığının korunması amacıyla yetişkin eğitim personellerinin kazanımları, Tüm Türkiye'de yapılacak eğitim, yayım çalışmaları ile yaygınlaştırılacak.

Yeni Meram
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.