Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta, tarım sektörüyle birlikte hayvancılık sektörünün de ivme kazanması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından uygun bulunan 140 projenin yatırıma dönüştürülebilmesi için 26 milyon 511 bin 256 lira hibe ödemesi yapıldı.
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, yurt genelinde hibe desteklerden en fazla yararlanan iller arasında ilk sıralarda bulunan Yozgat'ta uygun bulunan 140 projenin yatırım tutarının 79 milyon 225 bin 109 lira olduğunu açıkladı. Türker, "Bu yatırım tutarının 48 milyon 578 bin 848 lirası kurumumuz tarafından verilecektir. Yatırımın devamlılığına bağlı olarak bugüne kadar 26 milyon 511 bin 256 liralık hibe ödemesi yapılmıştır" dedi. Yatırımların 'Süt üreten, et üreten ve besi çiftliği işletmeciliği' şeklinde yapıldığını anlatan Türker, projelendirilen yatırımların yakından takip edildiğini, işletmeye açıldıktan sonra da işletmenin faaliyetlerini inceleyerek, karşılaşılan sorunlarıyla ilgili danışmanlık gibi hizmetler sunarak, sağlıklı işletime katkıda bulunduklarını anlattı.
Türker, "Yozgat'ta hayvancılık küçük aile işletmeleri olarak dağınık bir şekilde yapılmaktadır. Bu karlı bir üretim olmaktan çok uzak. Bu nedenle yatırım yapabilecek aileleri ve köyleri ziyaret edip, bilgilendirme yaparak, aile işletmeleri yerine büyük işletmeler yapmaları halinde hibe destekler verebileceğimizi anlatıyoruz. Bu konuda oldukça iyi bir mesafe aldık. İşletmeler üretime geçtikten sonra Yozgat'ta 240 bin civarında olan büyükbaş hayvan varlığı ciddi oranda artacaktır" diye konuştu.
MEZBAHANE İŞLETMECİLİĞİ
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, hayvancılık sektöründeki gelişmeye bağlı olarak yan sektörlere de ihtiyaç duyulduğunu hatırlattı, kurum olarak mezbaha ve et işleme tesislerinin modernizasyonu ya da sıfırdan inşası için yatırımcıya yüzde 50 hibe desteği verdiklerini duyurdu. Türker, "Hayvancılık, vatandaşlarımız için çok önemli bir geçim kaynağı olmakla birlikte, yeni kurulan tesislerle hayvan varlığımız daha da artacaktır. Bu durumda kesimhane ve et işleme tesislerine daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle yatırımcılarımızı kesimhane ve et işletme tesisi kurmaları için yönlendiriyoruz" diye konuştu.
Selim Türker, mevcutta mezbahanelerden yönetmenliğe uygun olmayanların yıl sonundan itibaren denetlenip, kapatılacağını, hayvanların sadece yetkili kesimhanelerde kesilebileceğini, bu nedenle mevcut işletmelerin de modernize edilmesi konusunda mali destekte bulunduklarını kaydetti.
Son Dakika