Bakan Çelik, havza bazlı üretim sisteminin 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesinin planlandığını açıkladı.
Kaya Termal Otel'de düzenlenen Ege Bölgesi Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısı'na katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, planlı ekimi sağlayacak havza bazlı üretim sisteminin 1 Ocak 2017'de yürürlüğe girmesinin planlandığını dile getirdi. Çelik ayrıca, bu yıl 11,6 milyar lira olarak belirlenen tarımsal desteklerle ilgili karmaşıklığı da azaltacaklarını kaydetti.
Bakan Çelik, ESK'nın süte müdahalesiyle ilgili sürece ilişkin şunları söyledi:
"Ulusal Süt Konseyi, 2014'te 1,15 lira fiyat belirledi. Fiyatlarda hareketlilik olunca nedenini sorduk, laktasyon dönemindeki artış, savaşlar, dünya piyasalarındaki sıkıntıları neden gösterdiler. Süt tozuna ton başına destek istediler, 4 bin 500 lira verdik. Başka sorunlar söylenseydi çözümünü bulurduk ama araya müteahhitleri koyup süt alımına başlandı, çiftçi mağduriyeti çıktı. 'Bu olmaz' dedik, seri olarak ESK'yı devreye soktuk.
Günlük bin 600 ton süt alacaktık ama 7-8 günde toplam bin 600 tona ulaşamadık. Bu müdahaleyle umarım normalleşir. Sanayicimiz ve üreticimiz, birbirinden ayrılmaz ikili. Aralarındaki ilişkiyi bozacak argümanları ortaya koyunca herkes bindiği dalı kesiyor demektir. Sektör hassas, sütle bitmiyor, kırmızı eti, hayvancılığı etkiliyor. A firması gider B firması gelir, A bakanı gider B bakanı gelir ama mesele, bu alandaki adımların sağlıklı olup olmayacağı meselesidir. Süt alan bin 449 işletme var. Bu işletmeler nereden, ne kadar, kaça aldı, bu bizde kayıtlı. Piyasayla üreticiyle oynayan, mağdur etmeye çalışan insanla biz de oynayacağız. İstisnaları hep beraber ayıklamamız gerekiyor."
'Gençlik tarımsal faaliyetlere mutlak suretle dönmeli'
Çelik, çiftçinin piyasa şartlarından yararlanması amacıyla lisanslı depoculuğa geçileceğini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Her akşam yemeğinde et istiyorsun, bunu önüne kim getirecek? Sen sağma, ben sağma, bu inekleri kim sağacak? Çobana çoban diyemiyoruz. Kız vermiyorlar diye 'sürü yöneticisi' diyorlar. 'Çiftçilik, emeklinin işidir' anlayışından çıkmamız gerekiyor. Gençlik, tarımsal faaliyetlere mutlak suretle dönmeli. Gençlere 30 bin lira hibe, 50 bin lira faizsiz kredi vereceğiz. Bununla ilgili düzenlemeleri yapıp valilere gönderdik. Gençlerimize yardımları nakdi değil ayni vereceğiz. Al 6 düve, krediyle de 9 tane al, git köyüne, bir yıl sonra 30 düven olsun. Köye, rehberliğimizde geri dönün."
Dünya