Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Strateji Geliştirme Yüksek Kurulu Üyesi Mehmet Ali Kuseyri, Hatay'da son günlerde etkili olan sağanağın Amik Ovası'ndaki 150 bin dekar ekili araziye zarar verdiğini belirtti.
Kuseyri, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin en verimli arazilerinden Amik Ovası'nda çiftçilerin yazın kuraklık, kışın ise selle boğuştuğunu savundu.
Amik Ovası'nda tarım konusunda acil önlem alınması gerektiğini iddia eden Kuseyri, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Hatay'da son günlerde etkili olan sağanak Amik Ovası'ndaki 150 bin dekar ekili araziyi sular altında bıraktı ve çiftçilerimiz büyük zarar gördü. Amik Ovası'nda tarım konusunda önlem alınmaz ise kaybolarak nostalji olacaktır. Hatay'dan Akdeniz'e dökülen Asi Nehri'ni topraklarında barındıran Suriye, nehrin sularını yazın keserek Amik Ovası'nda kuraklığa neden olmakta kışın ise suları bırakarak sel oluşturmaktadır. Ovada bulunan Amik Gölü'nün kurutulması da bölgenin ekolojik dengesini büyük ölçüde bozmaktadır. 75 bin metrekarelik gölün suyu, 1968'de açılan 4 drenaj kanalı ile Asi Nehrine boşaltılmıştır. 6 yıl süren ıslah çalışmaları sonucu göl kurutularak tarıma açılmıştır. Ancak bölgenin, deniz seviyesinden 6 metre düşük olması ve drenaj kanallarının zamanla tıkanması nedeniyle en küçük bir yağmurda dolmaya başlamıştır. Kış aylarında taşkınlardan kendini kurtaran vatandaşlar, yazın su bulabilmek için ovada kuyu açmaya başlamıştır. 10 yıl önce 30-40 metre derinlikten su çıkarken, şimdi 500-600 metrede ancak su çıkmaktadır. Dolayısıyla bölgede en çok ekilen buğday, pamuk mısır ağır bir şekilde etkilenmektedir."
Kuseyri, ilde yaşanan şiddetli yağışlarla Asi Nehri ve Afrin Çayı'nın yükselmesi sonucu Amik Ovası'nın göle ve çamur deryasına dönüştüğünü kaydetti.
Su baskınına hazırlıksız yakalanan çiftçilerin tarlalarını, evlerini, ahırlarını ve hayvanlarını kurtarmanın telaşına düştüğünü ifade eden Kuseyri, 150 bin dekarlık buğday ekili alanın tamamen su altında kaldığını, ayrıca arı kovanları ve zeytin bahçelerinin sel sularından etkilendiğini belirtti.
Ovada yaşanan sel felaketinin bu kadar büyük olmasının nedenlerinden birinin de Suriye'nin baraj kapaklarını pervasızca açması olduğunu savunan Kuseyri, çiftçilerin her yıl yaşadığı aynı sıkıntıların bir an önce çözülmesi için Reyhanlı Barajı'nın en kısa zamanda bitirilmesi gerektiğini kaydetti.
Kuseyri, çiftçilere sağlanan teşviklerin de desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Yaşanan dramatik tabloyu değiştirmek, tarım sektörünün yeniden nefes alır hale getirmek için tüm imkanlarını seferber ederek çiftçinin yardımına koşacaklarını belirten Kuseyri, sorunların çözümünün takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.
Son Dakika