Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hatay'ın ihracatının gerilediğini ve ilin ihracatının 6 yıl önceki ocak ayı rakamlarına tekrar döndüğünü açıkladı.
Antakya Ticaret Borsası Başkanı Kuseyri: 'Hatay ihracatı gerileyerek 6 yıl önceki ocak ayı rakamlarına dönüp 128 milyon dolar ihracat yapabilmiş'
Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, sanayi, turizm, tarım anlamında Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayan Hatay'ın ihracatının gerilediğini ve ilin ihracatının 6 yıl önceki ocak ayı rakamlarına tekrar dönerek 128 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Kuseyri, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin zor günlerden geçtiği bu dönemde Hatay'ın da gelecekten umutsuz, karamsar olduğunu savundu.
Hatay'ın yaşadığı sosyal, ekonomik konularla sürekli ülke gündeminde yer aldığını ifade eden Kuseyri, kentin komşu ülke Suriye'de yaşanan sıkıntılara ek olarak Rusya'nın Türk mallarına uyguladığı ekonomik ambargo nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirtti.
Hatay'ın 2010 yılında kredi borcunun 178 milyon lira olduğunu kaydeden Kuseyri, şu ifadeleri kullandı:
'2015 yılı sonu itibarıyla kredi borcu 3 katına çıkarak 543 milyon liraya ulaştı. 2010 yılında kredi kullanımında 81 il içerisinde 8'inci sıradayken 2015 yılında 13'üncü sıraya gerilemiştir. Artık yatırım yapmak yerine küçülmeye, para harcamak yerine parayı elinde tutmayı tercih etmeye başlanmıştır. Bankalar da artık kredi vermekten kaçınmaktadır. 2013 ve 2014 yılında 2 milyar dolar üzerine çıkan Hatay ihracatı 2015'te yüzde 13 gerileyerek 1 milyar 827 milyon dolarda kalmıştır. Buna rağmen Hatay bu rakamlarla ilk ona girerek Adana, Kayseri, Mersin illerini geride bırakmıştır. 2016 yılına da Hatay iyi bir geçiş yapamamıştır. Hatay ihracatı gerileyerek 6 yıl önceki ocak ayı rakamlarına dönerek 128 milyon dolar ihracat yapabilmiştir. Sanayi, ticaret ve tarım ana başlıklarıyla tanımlayabileceğimiz Hatay ekonomisi, Türkiye ekonomisine katkısı yönünden üst sıralarda yer alan bir ilimizdir. Doğru projeler ve politikalarla bu katkının çok üzerinde bir ekonomik değer yaratabilecek potansiyele sahiptir.'
Hatay'da tarım konusunda da sulama anlamında sıkıntı bulunduğunu belirten Kuseyri, kentteki tarı arazilerinin yüzde 53'ünde sulama yapıldığı, buralarda yüzde 88 salma, geriye kalan yüzde 12'sinde ise yağmurlama ve damlama sulama yönteminin uygulandığını kaydetti.
Salma sulama yönteminin çok fazla olduğuna dikkati çeken Kuseyri, bunun da beraberinde hem üretim maliyetini arttırdığını hem de toprakta tuzlanma ve taban suyu yükselmesine neden olduğunu bildirdi.
Hatay'da turizm sektörünün de yaşanan olaylardan kötü etkilendiğini kaydeden Kuseyri, birçok tur şirketinin rezervasyonlarını iptal ettiğini bunun da büyük kayba yol açtığını belirtti.
Dünya.com