Hatay Valiliği öncülüğünde yürütülen Hatay İli Kırsal Kalkınma ve Stratejik Plan kapsamında Hassa'da üretim alanı genişletilen nar ticareti, ilçe ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlıyor.
Yoğun olarak il dışı, kısmen de yurt dışına ihracatı yapılan Hassa’daki nar ticareti, yaş sebze ve meyve piyasasında haklı yerini almaya devam ediyor. Yöre çiftçisi, ürettiği Hicaz narını iç ve dış piyasada taze olarak değerlendirirken, dağ köylerinde eski usulde yetiştirdiği narlarını ise ekşisini çıkarmak suretiyle değerlendiriyor.
Akbez -Gazeluşağı köyünde yıllardır Nar ekşisi çıkartan Makbule Dokuz, nar ekşisini şu şekilde tarif ediyor: "Bizim burada, yöre halkı tarafından 'Gö Gabık' narı olarak tarif ettiğimiz yerli narın ekşisine diyecek yoktur. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle nar verimi istenilen düzeyde olmasa da, son günlerde Yağan yağmur, narlarımızı bir nebze olsun sulandırdı. Ekim ayı başından itibaren narlar olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşan tarları toplayıp eve getirdiğimizde tek tek iyice yıkarız. Kalabalık bir ekip halinde bir kısmımız narları ana damarlarından kesip tane tane hale getiririz. Nar tanelerini narın beyaz zarından iyice ayıklarız. Ayıklanan nar tanelerini temiz bir fileye koyup yayvan olan çamaşır leğeni gibi büyük bir kapta, ayağımıza giydiğimiz temiz bir çizme ile iyice tepeleriz. Çıkarılan nar suyunu kalaylı bir kazana ya da teşte koyarak meşe ateşinde yavaş yavaş kaynatmaya başlarız. Meşe ateşinde kaynattığımız nar suyunu her kadın kaynatamaz.
Özellikle dikkatini kaynayan nar suyuna veren başka işle uğraşmayan tecrübeli kadınların kaynattığı nar ekşisi güzel olur. Nar suyu kaynamaya başlamasından bir süre sonra suyun yüzeyinde beyaz köpükler (kef) oluşmaya başlar. Bunları elimizdeki bir süzekle iyice temizleriz. Ortalama 4- 5 saat sonra nar ekşisi kıvama gelmeye başlar. kaynayan ekşiden bir tabağın içerisine bir ki kaşık koyduğumuz ekşinin akışkanlık durumundan ve yılların kazandırdığı tecrübelerimiz sayesinde nar ekşisini olup olmadığını anlarız. Kaynayan nar ekşisini soğuması ve dinlenmesi için temiz bir kazana aktarırız.soğuyan nar ekşisini piyasaya sürmek için cam kavanozlara koyarız."
Hassa İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Reşat Duymaz, Hatay Valiliği öncülüğünde yürütülen ve 2011 – 2015 yıllarını kapsayan Hatay İli Kırsal Kalkınma ve Stratejik Plan çerçevesinde Hassa’da uygulanan yeni tarım politikasıyla üretimde önemli başarıların kazanıldığını ifade etti. İlçe genelinde 48 bin 850 dekar üzüm,3 bin dekar nar üretimi yapıldığını belirtti. İlçe Gıda ve Tarım Müdürlüğünü teknik elaman tarafından çiftçilere sürekli teknik destek ve tavsiyeler verildiğini, bu sayede yeni yeni modern meyve bahçelerinin oluşturulduğunu belirten Duymaz, üzüm ve nar alanında piyasaya uygun kaliteli ürün elde edildiği dile getirdi.
İlçe Müdürü Duymaz, Hassa’da kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Proje Ofisi başkanlığında yürütülen tarım ağırlıklı aylık işadamları toplantıları sayesinde, TKDK, DOĞAKA ve Ab Hibe projelerinden ilçe çiftçisine önemli ölçüde ; traktör, makine ekipmanı ve maddi kaynak sağlandığını sözlerine ekledi.
Haberler