Hamzadere Havzası'ndaki 3 ilçenin tarımsal sorunları yuvarlak masa toplantısında ele alındı. Hamzadere Barajı'nın 350 hektar alanı daha sulu tarıma açacağını belirten iş çevreleri, İpsala pirincinin tanıtımına önem verilmesini istedi
Hamzadere Barajı; İpsala, Enez ve Keşan’dan oluşan 3 ilçenin tarımsal kalkınma umudu oldu. Barajın devreye girmesi durumunda bölgede yaklaşık 350 bin hektar alanın daha sulu tarıma açılacağı belirtiliyor. İş çevreleri bu süreçte ürün deseni oluşturulması, markalaşma için üniversite ile işbirliği yapılması, su yönetiminin sağlıklı yapılması, Meriç’in taşkınlardan korunması gibi konularda müdahaleye ihtiyaç olduğunu ifade etti. Pirinç diyarı İpsala’da DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un moderatörlüğünde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Hamzadere Havzası'nın refahını artırmanın yol ve yöntemleri tartışıldı. Toplantıda ülke üretiminn yarısını karşılayan İpsala pirincinin pazarlama sorunlarının aşılabilmesi için tanıtıma hız verilmesi gerektiği vurgulandı.
Kerman: Patentini alarak İpsala pirincini markalaştırdık
İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Türkiye’nin en çok çeltik yetiştirilen bölgesi olduklarını belirterek, “Bu yıl yaklaşık 220 bin dönüm çeltik ekimi yapıldı. Verim olarak ortalama dönüm başına 750 -800 kilogram çeltik üretimi gerçekleşiyor. Çeltik konusunda daha çok pazarlama yönünde sıkıntı yaşanıyor. Bu konudaki çalışmalar kapsamında öncelikle pirincin KDV’si yüzde 8’den 1’e düşürüldü. Ticaret Borsası ve Ticaret Odası’nın katkılarıyla patentini de alarak İpsala pirincini markalaştırdık. Pazarlama yönünde de yol güzergahı üzerinde yöresel ürünlerin pazarlanacağı bir alan kuracağız. Bu çalışmada asıl amacımız İpsala pirincini tanıtmak” açıklamasını yaptı.
Girgin: 3 ticaret odası birlikte hareket ediyor
İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, Hamzadere Havzası’nın kalkınması için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’de örneği az görülen 3 ticaret odası birlikte hareket ettik, 2013 yılında sınırdan, ana yoldan 1 milyon 815 bin 252 kişi geçmiş. 2014’te bu sayı 1 milyon 994 bin 182’ye çıkmış. Su akar Türk bakar. Zenginlik yoldan akıyor biz bakıyoruz. Hamzadere Barajı ile birlikte sulu tarıma geçilecek ve bölge zenginleşecek. Tarım, ticaret ve sanayi birinci önceliğimiz. Saroz Körfezi ve Enez sahil bölgesinin önemli bir turizm potansiyeli var” dedi.
Yörük: Verim alacağımız toprakları hayvancılığa ayırmışız
Keşan Ticaret Borsası Başkanı Yusuf Yörük, Keşan, Enez ve İpsala üçgeninde en büyük gelirlerinin tarım ürünlerinden sağlandığını ifade ederek, “Hamzadere bölgesinde yaklaşık 350 bin hektar alan önümüzdeki yıllarda sulu tarıma açılacak. Havzada planlamaya ihtiyaç var. Ürünlerimiz dış pazarda da yarışır hale gelmeli. Pirincin ununu da neden yapmayalım? Hayvancılık alanında yapısal sorunlarımız var. Biz tam verim alacağımız toprakları hayvancılığa ayırmışız” şeklinde konuştu.
Arslaner: İpsala’da tarımsal her türlü faaliyet var
İpsala İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdür Vekili Levent Arslaner, İpsala’da 560 bin hektar tarım arazisi olduğunu kaydederek, “200 bin hektarında çeltik, 180 bininde buğday ve 160 bin dekarında ayçiçeği ekiliyor. Ayva, ceviz, üretimi de var. Tarımsal her türlü faaliyet yapılıyor. 25 bin büyükbaş, 35 bin civarında ise küçükbaş hayvan bulunuyor”dedi.
Balcılar: İthal pirinç Osmancık adıyla piyasaya sürülüyor
İpsala Çeltik Üreticileri Derneği Başkanı Sedat Balcılar, Türkiye’deki 1 milyon dekarlık çeltik üretiminin 500 bin dekarını Trakya’nın ürettiğini belirterek, “Dünya ortalaması 480 kilogram. Bu oran Trakya’da ortalama 800 kilogram. Dünya standartları üzerinde verim almaktayız. Üretilen pirinç Türkiye’nin ihtiyacını karşılamıyor. Yurtdışından gelen pirincin tamamı Osmancık adı altında piyasaya sürülüyor” dedi
3 ilçe bir bütün halinde gelişmeli
Keşan TSO Başkanı Mustafa Halvacıoğlu, tarım, ticaret ve turizmde gelişen bir bölge olduklarını dile getirerek, “3 ilçenin bir bütün halinde gelişmesini yakın gelecekte faydalı görüyorum. Planlı gelişirsek Keşan, İpsala ve Enez’de hem sosyal hem de sektörel anlamda Ankara destekli ciddi gelişmeler sağlanır. Ülkemizde tarım politikalarının hızla değişmesi gerekiyor. Hamzadere, yakın gelecekte çok önemli konuma gelecek” şeklinde konuştu.
Darcan: Kapalı devre sulama yapılacak
İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, devletin 220 milyon metreküp su tutulmasını sağlayacağını ve bölgede kapalı sistem sulama yapılacağını belirterek, “Bölgenin mutlaka dizaynın yapılması gerekiyor” dedi.
Kale: Un sektöründe kalite sorunu var
Keşan Ticaret Borsası eski Meclis Başkanı Kadir Kale, Trakya’da buğday çeşidinin fazla olması nedeniyle un sektöründe kalite sorunu yaşandığını belirterek, “Üreticiler kalite değil verim için çaba sarf ediyor. Tohum çeşitliliği azaltılmalı. Doğru eğitim ile pratiği bir arada yürütmeliyiz” diye konuştu.
Özdemir: Sınırdan geçenlerin yüzde 65’i yabancı uyruklu
İpsala Kaymakamı Eyüp Özdemir, İpsala’nın bilinirliği çok olmasına karşın hak ettiği konumda olmadığını vurgulayarak, “İpsala kara hudut kapısından geçen kişilerin yüzde 65’i Türkiye vatandaşı değil. Maalesef İpsala bundan faydalanamıyor. Keşan, İpsala ve Enez bölgesi daha büyük gelişmelere gebe . Hamzadere Barajı, yeni sulama imkanlarının yanısıra sosyal ve ekonomik boyutta bir kalkınma hamlesi yaratacak” diye konuştu.
Görür: Bölgelere göre sertifikalı tohum uygulamasına geçilmeli
İpsala Ticaret Odası Meclis Başkanı Necati Görür, Türkiye’de 7 bölgenin iklimlerine uygun buğday cinsini yetiştirmek gerektiğini vurgulayarak, “Flamura 85 cinsi 1985 yılında Romanya’nın ürettiği bir buğday çeşidi ve 3 yıl sonra bunu değiştirmişler. Bölgelere göre sertifikalı tohum uygulamasına geçilmeli “dedi.
Kaymaz: Önceliğimiz eğitim olmalı
Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, artan nüfusu doyurmak için yapılması gerekenlerin gündeme getirilmesi gerektiğini belirterek, “Önceliğimiz eğitim olmalı. Teknoloji hızla gelişiyor. Bu teknolojiye sahip makine ve ekipmanlara sahip olmalıyız. Ekilen alanlardaki azalmadan dolayı verimi ve kaliteyi artırmalıyız”şeklinde konuştu.
Tavşankoru: Lisanslı depo çalışması yapıyoruz
Keşan TSO Başkan Yardımcısı Ahmet Tavşankoru, topraklar devamlı sulandığı için PH’ların çok yüksek çıktığını ifade ederek, “Mülabe yapma şansımız yok. 30 yıldır topraklarda çeltik ekiliyor. En büyük sorunumuz pazarlama. Lisanslı depo çalışması yapılıyor. Damlama sulama ile daha çok verim alınır” dedi.
Toplantıda öne çıkan talepler
?Bölge tarım ve hayvancılığı planlanmalı
?Su yönetimi sağlıklı yapılmalı
?Çiftçiler eğitim yoluyla bilinçlendirilmeli
?Gıda OSB kurulmalı
?Bölge alternatif ürünlere yönelmeli
?Saroz Körfezi turizme açılmalı
?Ürün deseni oluşturulmalı ve kontrollü ekim yapılmalı
?Meriç’in taşkınları önlenmeli
?Tohum ıslahı için ciddi bir politika izlenmeli
?Markalaşma için üniversite ile işbirliği yapılmalı
Çeltikte sağlık açısından risk yok
?İpsala Meslak Yüksek Okulu’ndan Yrd. Doç.Dr. Cem Tokatlı: Pirinçte ağır metaller üzerine yaptığımız çalışmada herhangi bir sorunla karşılamadık. Bir diğer çalışmamızı Gala Gölü Milli Parkı’nda gerçekleştirdik. Göl A sınıfı sulak alana sahip. A sınıfı sulak demek aynı anda 20 bin su kuşu barındırmak demek. Gala Gölü’nden yeterince faydalanılmıyor. Yöredeki insanlar avcıları ve kuş gözlemcilerini gezdirebilir. İpsala’da su ile ilgili birçok parametreye baktık. Toprakla ilgili analizler konusunda da yakın zamanda üreticilere destek olmaya çalışacağız.
?İpsala Meslek Yüksek Okulu’ndan Yrd.Doç.Dr. İpek Helvacıoğlu: Geçenyıl söylentiler üzerine çeltik üzerine yaptığımız araştırmada suların kirlendiğini ama çeltik tanesinin korunduğu gördük. Sağlık açısından risk yok. İpsala pirincini çok fazla tanıtamıyoruz. Markalaşmaya yönelik sorunlar var. Üretimden dağıtıma kadar bir standart oluşturulmalı. Hamzadere Havzası’nda biraz meyveciliğe ağırlık verilebilir. Pilot olarak bir takım ürünler yetiştirilebilir.
Dünya