Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Milas Ziraat Odası tarafından 2015 yılında zeytin ağaçlarında görülen ve verim düşüklüğüne neden olan, ağaçları kurutan 'halkalı leke' hastalığına yönelik başlatılan çalışmanın üçüncü etap uygulaması son ilaçlama ile tamamlandı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkan Vekili Hacı Koç, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, belediye ve odanın teknik personelleri ve arazi sahibi Erdoğan Siler'in katıldığı hastalığa karşı yapılan son ilaçlama çalışması öncesinde mücadelenin sürecine ve bu süreçte neler yapıldığına ilişkin açıklamalar yapıldı.
Mücadelede yüzde 80 verim
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkan Vekili Hacı Koç, hastalığa neyin sebep olduğunu ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğini belirledikten sonra tüm ilçelerin ziraat odası başkanlıklarıyla ortaklaşa bir mücadele yöntemi belirlediklerine dikkat çekerek; "Her iki kurumun teknik personelleri bir program belirlediler ve üreticilerimize ait zeytinliklerden bazıları 'pilot' bölge olarak belirlenerek arazilerde uygulama başlatıldı. Öncelikle işe toprak analizi yaparak başladık ve hastalıkla mücadele için ne tür ilaçların kullanılması gerektiği belirlendi. Başlatılan uygulamanın ilk yılında doğru bir mücadele yöntemi uyguladığımız anlaşıldı ve çalışmaya devam edildi. İkinci uygulamanın ardından kurumaya başlayan ağaçların yeniden canlandığını ve verim vermeye başladığını gördük" dedi.
Uygulamanın son ayağına geçildiğini kaydeden Koç, "Mücadele sonucu gördüğümüz manzara hem bizleri hem de çiftçimizi son derece memnun eden bir boyutta. Yapılan tespitlerde bu sene verimin yüzde 80 oranında arttığını görüyoruz. Çalışma bundan sonraki aşamalarıyla devam edecek" dedi.
Uygulama başarılı, devam edecek
Son 10 yılda birçok zeytinlik alanda bu hastalığın görüldüğünü, bireysel anlamda yapılan hiçbir mücadelenin sonuç vermediğine dikkat çeken Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı; "Odamız ve Muğla Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan ortak çalışma, iki yılda sonuç verdi. Hastalığın görüldüğü birçok zeytin ağacı kurumaya yüz tutmuştu, ürün vermiyordu. Oysa bugün o mücadelenin verildiği bu zeytinlik alanda ağaçların yeniden canlandığını ve ürün vermeye başladığını görüyoruz. Belli aralıklarla ilçemize bağlı tüm köylerde bu hastalıkla nasıl mücadele edilmesi gerektiğini, teknik konuda bizlerin yardımcı olacağını anlattık. Uygulama, birçok arazide uygulandı ve yüzde yüz sonuç alındı. Elbette çalışmayı bu noktada bırakmayacağız. Çiftçilerimize elimizdeki sonuç alınmış örnekleri göstererek onların da çalışmaya katılmalarını sağlayacağız. Toprak analizinden başlayarak, hangi dönemlerde ilaçlama yapılması, alanın düzenlenmesi, ağaçların bakımı gibi birçok konuda çiftçimizi aydınlatmayı sürdüreceğiz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından mühendisler tarafından hazırlanan ilaçlar, zeytin ağaçlarına uygulandı.
İHA