Güvenilir Gıda için Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi Türkiye-AB Eşleştirme Projesi, Mayıs 2016 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında uygulanacak.
Avrupa Birliği (AB) Katılım Müzakerelerinde 12. Fasıl olan "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" başlığı altında, gıda güvenilirliği konusunda AB müktesebatının iç hukuka aktarılması ve uygulanması konularında bugüne kadar önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu kapsamda; 5996 sayılı Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kabul edildi ve AB müktesebatına tam uyumun sağlanması amacıyla detaylı bir strateji hazırlandı.
Müzakerelere kapatma koşulu
12. Faslın müzakerelere kapatılabilmesi için, AB ile tam uyumlu bir resmi kontrol sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla yeterli idari yapının oluşturulması ve geliştirilmesine devam edilmesi koşulu getirilmiş bulunuyor. Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi projesi de bu kapsamda hazırlandı ve 23 Mayıs 2016 tarihinde başlatıldı.
AB ile müzakereleri yürütülen 12. Fasıl kapsamında, AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin ve çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanması ile gıda ve yem güvenirliği konularında resmi kontrollerde görevli bin 400 personele AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim verilecek projenin açılış toplantısı, 26 Temmuz 2016 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek.
Proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün (GKGM) Gıda Güvenilirliği (hayvan ve bitki kökenli ürünler), Yem Güvenilirliği, Coğrafi İşaretler, GDO'lar, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürün Yönetimi alanlarında Resmi Kontrollere ilişkin AB gereksinimlerine uyum kapasitesini arttırmayı hedefliyor. Proje kapsamında düzenlenecek eğitim seminerlerine, laboratuvarlar ve taşra teşkilatı ile yazılacak denetim prosedürlerinin kullanıcıları da dahil edilecek.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen projenin 2 milyon avroluk bütçesinin 100 bin avrosu Türkiye tarafından karşılanacak.
Proje ile AB ile tam uyumlu denetim prosedürlerinin ve çok yıllık ulusal kontrol planının hazırlanması, gıda ve yem güvenilirliği konusunda verilecek eğitimlerle kontrol hizmetlerinde kapasitenin geliştirilmesi ve laboratuvar uygulamaları hakkında etkin faaliyetler yürütülecek. Resmi kontrollerde görevli yaklaşık 1400 kişinin sektörel bazda AB mevzuatı, uygulamaları ve laboratuvar analizleri konularında eğitim almaları için projenin ana ortağı olan Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı (MAAF) ve Macaristan Tarım Bakanlığı ile ortaklaşa çalışmalar yapılacak.
Gıda Hattı