Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekmek israfının çok fazla olduğuna vurgu yaparak günde 5 milyon adedi aşkın ekmeğin israf edildiğini söyledi.
Palandöken, "Ülkemizde günde üretilen ekmeğin yüzde 5,4'ü israf ediliyor. Bu israfın 3 milyonu fırınlarda, 1,4 milyonu hanelerde, 0,5 milyonu personel ve öğrenci yemekhanelerinde israf ediliyor" dedi.
Toprak Mahsülleri Ofisi'nin 2013 yılında ekmek israfı üzerine yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarına göre 250 gramlık standart ekmek üzerinden Türkiye'de günde 90,9 milyon adetten yılda 33,2 milyar adet ekmek üretildiğini ifade eden Palandöken, tüketimin günde 86 milyon adet, yılda ise 31,4 milyar adet olduğunu söyledi.
Palandöken, "İsraf edilen ekmek miktarı günde 4,9 milyon adet, yılda 1,79 milyar adet. Yani üretilen ekmeğin yüzde 5,4'ü israf edilmiş oluyor. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan göçler ve artan nüfus göz önünde alınınca günlük israfın 5,2 düzeyinde olduğu tahmin ediliyor" diye konuştu.
EN ÇOK EKMEK İSRAFI FIRIN VE HANELERDE
En çok ekmek israfı yapılan alanın fırınlar olduğunu hatırlatan Palandöken, "Bir günde israf edilen 5,2 milyon adet ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda, 1 buçuk milyonu evlerde, 0,5 milyonu ise personel ve öğrenci yemekhaneleri ile lokanta ve otellerde israf ediliyor. Bu israfın temel sebeplerinin başında ise yerel yönetimlerin haksız olarak fırıncı esnafı ile yaptığı rekabet gelmektedir. Bir diğer sebep ise hanelerin fazla ekmek almasından kaynaklanıyor. Bunun için yerel yönetimler mutlaka bu haksız rekabete son vermelidir. Ekmeğin uygun olmayan koşullarda muhafaza edilmesi ya da bayat ekmeğin ne şekilde değerlendirileceğinin bilinmemesi de israfa en çok yol açan sebepler arasında. Dinimizde de israf haram kılınmıştır. Evimizde fazla veya bayatlamış ekmeği tost, köfte harcı, peksimet ve benzeri şekillerde değerlendirerek israfın önüne geçebiliriz" dedi.
"GÜNDE İSRAF EDİLEN 5,2 MİLYON EKMEKLE 4,5 MİLYON KİŞİ DOYAR"
İsrafın önüne geçilmesi için yeni kampanya ve projeler üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Palandöken şunları söyledi: "2013 yılında yapılan yüzde 18'lik tasarruf ile ekonomimize 2,8 milyar TL kazandırılmış. Bu oranın artırılması için israfa karşı mücadele televizyonlarda gösterilen kamu spotları ile desteklenmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2012 yılında başlatılan ve TESK olarak destek verdiğimiz israfı önleme kampanyası gibi yeni kampanyalar yapılmalıdır. Günlük israf edilen 5,2 milyon adet ekmek ile 4,5 milyon kişinin 1 günlük ihtiyacı giderilebilir. Bu duyarlılık ile israfla her alanda savaşmalıyız."
Bloomberg HT