GÜL REKOLTESİNİ `DON` VURDU

TZOB Başkanı Bayraktar, don hasarı nedeniyle gül rekoltesinde yüzde 7 civarında kayıp beklediklerini belirtti

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, don hasarı nedeniyle gül rekoltesinde yüzde 7 civarında kayıp beklediklerini belirterek, "Tahminlere göre, 2014 yılında 10 bin 831 ton olan yağlık gül üretimi, bu yıl 10 bin 64 tona inecek" dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de yağlık gül çiçeğinin Isparta ve çevresinde yetiştirildiğini ve mayıs, haziran aylarında hasat edildiğini belirtti. Geçtiğimiz aylarda yaşanan don hasarının, gülde rekolteyi etkileyeceğine işaret eden Bayraktar, yaklaşık yüzde 7 kayıp beklediklerini ve 2014 yılında 10 bin 831 ton olan yağlık gül üretiminin, tahminlere göre bu yıl 10 bin 64 tona ineceği kaydetti.

Dünyada gül üretiminde Türkiye ve Bulgaristan'ın tekel konumunda bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, iki ülkenin, dünya üretiminin yüzde 90'ını karşıladığını bildirdi. Türkiye'nin 22 bin dekar, Bulgaristan'da ise 40 bin dekar gül ekim alanı bulunduğunu kaydeden Bayraktar, gülde dünya liderliğinin risk altında olduğunu vurguladı. Ülkede dekar başına 416 kilogram gül yaprağı elde edildiğine değinen Bayraktar, üretilen gül yağının yüzde 57,7'sinin Fransa'ya ihraç edildiğini ve 10,9 milyon dolar kazanıldığını ifade etti.

Rekabet için destek artırılmalı

Bayraktar, Türkiye'de 2015 yılı için dekar başına 7 lira 90 kuruş mazot, 8 lira 25 kuruş gübre desteği verildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan'da gül üreticileri, Tarımsal ve Kırsal Kalkınma için Özel Eylem Programı kapsamında, 1999-2011 döneminde kilogram başına gül yağı için 500 avro destek almıştır. Ayrıca bu ülke, tarımsal destekler kapsamında, gül yağı üretiminde kullanılan motorin, fueloil, elektrik ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarını sektöre indirimli fiyatlardan vermektedir. Bunlara ek olarak, Bulgaristan, mevcut fabrikaların revizyonu ile yeni fabrikaların kurulmasında hibe desteği vermekte ve ihracatta da belirli oranlarda teşvikler yapmaktadır. İki ülke üreticileri arasındaki dengesizliğin giderilmesi için üreticilerimize yönelik destekler artırılmalı, ihracat desteği verilmelidir. Bu üreticilerimizin rekabet gücünü artıracak, daha fazla üretim ve dolayısıyla ihracat yapmasına neden olacaktır."

Tarım.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.