Isparta'da, Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Kooperatifi (GÜLBİRLİK) 2015 yılı gül çiçeği kilogram fiyatını 5.61 lira olarak belirledi.
GÜLBİRLİK Genel Müdürü Hasan Çelik, 2015 yılı gül çiçeği taban fiyatını açıkladı. Bu yıl toplam gül yağı, gül konkreti ve gül çiçeği rakamlarını da açıklayan Çelik, gül üreticisinin durumdan memnun olacağını söyledi. Çelik, bu yıl gül çiçeği rekoltesinin 7 bin 500 ton civarında beklendiğini, ancak 23 Nisan'da yaşanan 'don' nedeniyle rekoltenin 6 bin olarak gerçekleştiğini aktardı. Genelde 1300 kilogram civarında gül yağı üretimi yapılan Isparta'da bu yıl üretimin 800- 1000 kilogram arasında kaldığını anlatan Çelik, 10 ton da konkret üretimi gerçekleştirildiği söyledi. Çelik, 2014'te üreticiye ödenen kilogram başına 4.21 olarak belirlenen gül çiçeği taban fiyatını, bu yıl yüzde 33'lük artışla 5,61 lira olarak belirlediklerini kaydetti.
54 GÜN ALIM YAPILDI
2015 yılı gül çiçeği kampanyasının yaklaşık 60 gün devam ettiğine işaret eden Çelik, GÜLBİRLİK olarak bu süre içersinde 54 gün gül çiçeği alımı gerçekleştirdikleri ifade etti. 'Don' nedeniyle meyve gruplarında olduğu gibi gül çiçeğinde de önemli zarar yaşandığını, gül çiçeği rekoltesinde ortalama yüzde 25 civarında düşüş gerçekleştiğini vurgulayan Çelik, bazı üreticilerin bu nedenle zararının bölgesel olarak yüzde 40 ile 60'lara kadar çıktığını vurguladı.
Mayıs ve haziran aylarının serin ve yağışlı geçmesi nedeniyle gül çiçeğindeki zararın kısmen de olsa telafi edildiğini vurgulayan Çelik, "2015 yılı gül çiçeği rekoltesi 5 bin 500 ton ile 6 bin ton aralığında gerçekleşti. Esasen bu yıl bölgemizde don hadisesi yaşanmamış olsaydı gül çiçeği rekoltesinin 7 bin 500 ton ve üzerinde olması bekleniyordu. Dünyanın gülyağı ve gül konkreti ihtiyacı dikkate alındığında, Türkiye ve Bulgaristan'daki rekolte düşüşüne bağlı olarak yeterli miktarda üretim yapıldığını söylemek mümkün değil. Böyle bir durumda arz- talep dengesinde kayma söz konusu oldu. Bu durum hem gül çiçeği hem de gülyağı fiyatlarına yansımıştır. Yapılan görüşmeler neticesinde ürünlerimizin tamamı satıldı" diye konuştu.
Çelik, mevcut üretimle bile Isparta'nın halen dünya gül yağı üretimdeki en önemli merkez olduğunu, sektörün Türkiye'ye 20 milyon Euro'luk ihracat desteği sağladığını kaydetti.
Haberler.com