Anavatanı Güney ABD ve batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke'de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 7,5 liradan sattığı meyvenin kazancından nihai derece memnun olduğunu söyledi.
Levent, guavanın kansere karşı koruyucu sıfatı nedeniyle de alaka gördüğünü belirtti.
Ziraat Mühendisi Mustafa Levent yaptığı açıklamada, 5 sene evvel deneme amaçlı birkaç adet guava fidanı diktiğini, meyvesinin tadını çok merak edince, deneme amacıyla üretime başlama kararı aldığını söyledi. Bu kapsamda 5 sene evvel Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de destekleriyle Antalya'dan getirttiği 5 fidanı toprakla buluşturduğunu anlatan Levent, tadını çok beğendiği meyvenin fidanlarından 2 sene evvel 400 adet daha temin ettiğini belirtti.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Bu sene üretiminin mühim bir bölümünü tanıtım amacıyla değerlendirmeyi hedefleyen Levent, bu sayede gelecek sene 2-3 ton hasat etmeyi beklediği meyveden daha ağırbaşlı gelir elde etmeyi amaçladığını vurguladı. Guava meyvesinin besin ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi, birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti.
PROSTAT VE MEME KANSERİNDE ETKİLİ
Guavanın çok kaliteli güzel bir meyve olduğunu belirten Mustafa Levent, "Guava lezzetli olup dalından koparıldığında derhal yenilebilecek sıfatta bir meyvedir. Guava bilhassa erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri ve tiroid kanserinin tedavisinde yenildiğinde bir numaralı yardımcı meyvedir. Meyveyi yiyenler kendi ifadelerinde kanser tedavisine iyi geldiğini söylemektedirler. Bunun yanında çok hoş bir aroması mevcut. Yurt dışında çok tanınan bir meyvedir. Arap ülkeleri çok iyi biliyor.
Katar Büyükelçiliği'ne daimi gönderiyoruz. İzmir'den bir firma tüm ürünüme talip oldu. Kilosu 7.5 TL'den tüm ürünümü İzmir'deki bir firmaya gönderdim. Lüks otellere ve pastanelerde dondurma ve pasta yapımında kullanacaklarmış. Guavanın yaprağı ise tansiyon ve şekeri düşürüyor" dedi.
Eylül ayının ilk haftasında başlayan hasat döneminin Ekim sonuna kadar süreceğini ifade eden Levent, "Şimdilerde ürettiğim meyve çok yüksek miktarlarda değil. Ancak ağaçların gelişmesiyle daha fazla verim alıp, tamamen bu işe yöneleceğim" dedi.
MEYVE SULARINDA KULLANILABİLİYOR
Guavanın taze olarak tüketildiğini, guavanın sıhhat açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.
Silifke Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü ise, yörede ağırlıklı olarak narenciye üretiminin yapıldığını, ancak üreticinin daha fazla gelir elde edebilmek ismine, tarımsal faaliyetlerini alternatif ürünlerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.
Guava üretimi yapan çiftçinin gelecekte ağırbaşlı gelirler elde edebileceğine inandıklarını dile getiren Süngü, "Bu açıdan baktığımızda Mustafa Levent'i başka üreticilerimize misal olarak gösteriyor. Çünkü üreticiler gözlerinin önünde farklılıktan doğan zenginliği gördüğünde işin ciddiyetini daha fazla kavrayabiliyor" diye konuştu.
Bölgede narenciye alternatif mahsul olarak nar ve kayısının da yetiştirildiğini, ancak mahsul çeşitliliğinin her vakit daha da genişletilmesi gerektiğini dile getiren Abdullah Süngü, Türkiye'nin bile henüz bilmediği guava meyvesinin Silifke'de yetiştirilebiliyor olmasıyla üreticiye büyük bir avantaj sağlanabileceğini kaydetti.
Haberler.com