Uzundere ilçesinde "Gökten Dört Elma Düştü" projesi kapsamında kurulan "Tahmin ve Erken Uyarı" sistemi törenle hizmete girdi.
Uzundere İlçesi Çağlayan Mahallesinde Kaymakamlığa ait sosyal tesislerde düzenlenen açılış törenine Vali Yardımcıları Haktan Gökçekuyu ve M. Levent Kepçeli, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Tortum Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Oltu Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, Narman Kaymakamı Murat Eren, Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, İl Müdür Yardımcısı Ferhat Han, Uzundere İlçe Müdür Vekili Kürşat Yıldız, Şube Müdürleri, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Törenin açılışında, Uzundere İlçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Kürşat Yıldız, İl ve İlçe Müdürlüğünce koordineli olarak hazırlanan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 2015 yılı Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programı Kapsamında desteklenen "Gökten Dört Elma Düştü" projesi hakkında bilgi verdi.
Yıldız; "Proje ile Uzundere, Oltu ve İspir ilçelerinde 2'şer adet olmak üzere toplam 6 adet kurulan sistem ile ürün popülasyonuna göre güvenilir, izlenebilir ve sürdürülebilir meyve-sebze üretimi için üreticilerin bilinçlendirilmesi sağlanacak. Bitkisel üretimde don, hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde gereksiz harcama, fazladan iş gücü ve zaman kaybından kurtarmak, zirai ilaçların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı en aza indirmek amacıyla kurulan, Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi'nden alınan veriler doğrultusunda değerlendirme yapılacak. Değerlendirmeler sonucunda sisteme kayıtlı üreticilere kısa mesaj yolu ile zirai ilaçlama yapmaları gerektiği bilgisi verilecek. Uyarı harici zamanda, tahmini gözlem ve alışkanlıklara dayalı gereksiz ilaçlama yapılmasının önüne geçilmesi, dolayısıyla tüketicilerin kalıntı problemi olmayan ve daha az ilaçlamayla, daha sağlıklı ürünler yetiştirmesi hedefleniyor. Ayrıca sistem sayesinde üreticilere don, yağışla ilgili uyarılar yapılarak, ürünler için doğru zamanda doğru önlemler alınabilecek" dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar konuşmasında; sağlıklı ve dengeli beslenme talebinin, güvenli gıda tüketiminin önemini artırdığını bildirdi. Piyasaya sürülen ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olması gerektiğine işaret eden AKAR, artık tüketicinin de bilinçli davrandığını belirtti. Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılmasını hedeflediklerini, böylece doğal kaynakların iyi korunacağını, elde edilen ürünlerin sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırılacağına vurgu yaptı.
Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ise erken uyarı sisteminin yaygınlaştırılmasının son derece faydalı olacağını belirtti. Turizm ve seracılık yapılan Uzundere ilçesinin bir cazibe merkezi olmasını hedeflediklerine dikkat çeken Kaymakam Uzan, ayrıca doğa harikası Tortum Şelalesinin rehabilite edilmesi ve çevre düzenlemesi için 450 bin lira harcayacaklarını bildirdi. Yapılan konuşmaların ardından "İyi Tarım Uygulamaları" kapsamında destek almaya hak kazanan 8 üreticiye, protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi ve katılımcılarca sebze üretim alanları gezildi.
İHA