Ekonomi yönetimi, Merkez Bankası'nın Türkiye'de enflasyonun önemli etkenleri arasında gösterdiği gıda fiyatları konusunda 8 ayaklı bir çalışma başlattı.
Gıda Komitesi'nin işlevinin artırılmasından üretimde halka sayısının azaltılmasına, ürün zincirinin izlenmesinden hayvancılığa desteğe kadar bir dizi adım atılacak.
Fiyatlar artıyor
Taze meyve ve sebze grubunda yıllık fiyat artış oranı yüzde 20 seviyesine ulaşırken, bakliyat fiyatlarındaki artışlar devam etti. Gıda Tarım ve Hayvancılığı Bakanlığı, el yakan et fiyatlarına tavan getirerek müdahale ederken, gıda ve et fiyatlarındaki artışı önlemek için önemli adımlar atılıyor.
İŞTE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER
GIDA KOMİTESİ GÜÇLENİYOR: Merkez Bankası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi kurumların katılımı ile oluşturulan Gıda Komitesi işlevsel hale getirilecek. Komite, tarım ve gıda fiyatlarını inceleyerek, çözüm için hızlı adımlar atılmasını sağlayacak.
PAZARLAMADA HALKA SAYISI AZALIYOR: Fiyatları artıran pazarlama zincirindeki halka sayısı azaltılacak. Küçük üreticilerin birleşmeleri için kredi desteği, hal sistemindeki komisyonculuk sisteminin organize edilmesi, lojistik faaliyetler konusunda düzenlemeler yapılacak.
ÜRÜN ZİNCİRİ İZLENİYOR: Çiftçi kayıt sistemindeki tüm veriler hal kayıt sistemine entegre ediliyor. Çiftçiden markete kadar tüm zincir dijital ortamdan anlık takip edilecek. Ürün zinciri adım adım takip edilecek, stokun izi sürülecek. Üretiminde daralma ya da fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat da dahil gereken tedbirler yaşama geçirilecek. Böylece fiyatı 6 liraya çıkan domatesin nere olduğu, stokçunun elinde mi olduğu görülebilecek.
SAHADA DENETİM ARTIYOR: Tarımda elektronik takip sistemi güçlendiriliyor. Yıl boyunca en küçük köyde bile tarım-hayvancılık anlık takip edilecek. Sahadaki özel eğitimli personel sayısı artırılacak.
BÜTÜN PARSELLER KAYDA ALINIYOR: Türkiye'deki 3 milyonu aşkın işletmenin sahip olduğu 33 milyona yakın parsel tarım arazisi dijital ortama aktarıldı. Yeni dönemde kayda girmeyen parsel kalmayacak. Markette tüketici ürünü alırken küçük bir köyde de üretilmiş olsa geriye dönük olarak ürünün künyesini görecek.
HAYVANCILIĞA DESTEK YAĞACAK: Kırsalda hayvancılığın yaygınlaştırılması için "haydi köyümüze geri dönelim" kampanyası başlatılacak. Hayvan sayısını artırmaya yönelik tedbirler alınacak. Girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi konusunda da çalışma yapılacak.
ESK VE TİGEM'E BÜYÜK ROL: Kırmızı etle ilgili piyasanın regülasyonunu Et ve Süt Kurumu (ESK) yapacak. TİGEM de bunun için damızlık üretimi ile ilgili çok yoğun bir çalışma içerisinde olacak.
ÜRÜN BORSASI KURULACAK: Ürün borsası kurulacak. Tarım Mahsulleri Ofisi depo işinden çıkacak. Fındık ve diğer ürünler için devlet kağıdı alınacak, lisanslı depolarda ürünü alacak, kağıtları alıp satacak, piyasaya bu kağıtlarla müdahale edilecek.
Yeni Asır