Yaz sıcakları beraberinde gıda zehirlenmelerini de getiriyor. Gıdalar tam anlamıyla korunamadığı için sıcakta unutulan yiyecekler gıda zehirlenmesine neden oluyor. Peki bu zehirlenmelerden korunmanın yolları nelerdir?
Dr. Koray Akay gıda zehirlenmelerinin açıkta bırakılan ve daha sonra tüketilen gıdalardan kaynaklı olduğunu dile getirdi. Akay gıda zehirlenmelerinden korunmak için yapılması gerekenleri sıralarken kişinin besinlerden zehirlenip zehirlenmediğini nasıl anlayabileceğini açıkladı.
Yemek sonrası kişide karında kramplar,karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş ağrısı ve yüksek ateş gibi belirtiler varsa gıda zehirlenmesi yaşıyor olabilir. Yüksek ateş görülmeyen gıda zehirlenmeleri genelde 5-6 saat sonra son bulur. Ateşli gıda zehirlenmeleri ise daha uzun sürer.
GIDA ZEHİRLENMESİNDEN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR
Yiyecek, içecek ve tüm gıda maddelerini ellemeden önce eller mutlaka yıkanmalı.
Yiyecekler buzdolabında uygun şekilde saklanmalı, et ve sebzeler birbiri ile temas etmemeli.
Çiğ tüketilecek sebze ve meyveler akan su altında iyice yıkanmalı.
Yemek sonrası tüm gıda maddeleri dolaba kaldırılmalı.
Pişen besinler yine dışarda serin bir yerde soğumaya bırakılmalı sıcakta bekletilmemeli.
Yemekler ağzı açık olarak bekletilmemeli.
Artmış yiyecekler buzdolabında 24 saatten fazla bekletilmemeli.
Et, tavuk ve balıklar iyi paketlenmiş bir şekilde buzdolabına konulmalı. Paketten sızacak et sularının başka bir besine teması da gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
Etler akan su altında ya da buzdolabında çözdürülmeli. Açık ortam et çözdürmek için uygun değildir.
Çözdürülen et hiçbir şekilde tekrar dondurulmamalı ve tüketilmeli.
Canlı Haber