TÜSİAD'ın 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Raporunda gıda güvenliği ve güvenilirliği için tek yetkili bakanlığın şart olduğu vurgulanıyor.
Ayrıca “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yüksek Planlama Kurulu (YPK) üyesi olması ve koordinasyondan sorumlu tutulması gerekiyor.” deniliyor.
Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ve SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın da katıldığı toplantıda açıklanan raporun bulgularına göre gıda fiyatları dünya için önemli bir sorun. Sorunu önleme adına fiyatlar üretime ve talebe göre belirlenmeli, bu anlamda gerekli kurumlar devreye girmeli; bedellere kamu müdahale etmemeli.
Şu an fiyatların yanında gıda güvenliği de önemli bir sorun. İklim, aşırı şehirleşme, sanayiye yönelim, tarım alanlarının daralması, gıda güvenliği için tehdit. Yatırımlarda bu konuya önemle eğilmek gerekiyor. Raporda çiftçinin refahına değiniliyor. Çiftçinin refahı için kırsal kalkınmanın önemli olduğuna; burada tarımın büyük rol oynadığına işaret ediliyor. Tarımda görev alanların sosyal güvenlik şartlarının daha iyi olması, hukuki metinler yeniden ele alınması talep ediliyor.
TÜSİAD’ın araştırmalarına dayanan belgenin uyarılar bölümünde “Devlet teşvikleri çiftçilerin refahını artırmayacağı gibi geriletebilir. Onun için teşvikler; üretimi, üretimin yararını ve dinamik etkinliği motive etmeli.” ifadeleri kullanılıyor. Öneriler bölümünde ise tarımda Ar-Ge ve inovasyonda devletin ve şirketlerin el ele vermesi, markalaşma ve fikri haklar ile ilgili adımlar atılması, teşviklerin yeniden ele alınması tavsiye ediliyor.
TÜSİAD Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayiler Çalışma Grubu Başkanı Metin Akman, ‘Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Raporu’nun önemli bulgular içerdiğini dile getiriyor. Akman, gıda fiyatları ile ilgili olarak “Fiyatlarda gıda güvenliği ve iklimin payı büyük. Fiyatlar ile ilgili durum hem dünyada hem Türkiye’de bir sorun. Türkiye tarımda dünyanın 7. büyük ekonomisi. Onun için fiyat artışlarından payını alması doğal. İyileştirmeler yapılabilir mi? Yapılabilir, yeter ki kamu ile el ele verelim. “ diyor.
Akman, gıda güvenliği adına yapılacak çok şey olduğunu vurguluyor. Bu yönde doğal varlıkları değerlendirmenin, organik ve tarımsal atıkları kullanmanın öneminden söz ediyor.
Metin Akman, tarım alanında sosyal güvenlik sorunlarının bulunduğundan dert yanıyor ve ekliyor:
“Kadınların ekonomiye armağanı önemli. Tek kanatla uçamayız. Kadınların istihdama katılımı önemli. Tarımda hoş durum var. Kadınlar istihdamın içinde. Ama sosyal güvenlik ile ilgili sorunlar var. Tarımda görev yapanlar için sosyal güvenlik olursa sosyal adalet ve kırsal kalkınma ardından gelir.”
Son Dakika