GIDA FİYATLARINDA YENİ AYARLAMA GÜNDEMDE

Enflasyon rakamlarını artıran gıda fiyatlarında yeni ayarlama gündemde. Buna göre KDV indirimi yapılabilir

Enfalsyonu canavar haline getiren gıda fiyatlarına neşter gündemde. Hükümet, gıda fiyatlarından kaynaklanan enflasyonun aşağı çekilmesi için üretim, ticaret ve dağıtım kanallarında kapsamlı bir çalışma başlattı. Gıda-Tarım, Gümrük-Ticaret ve Maliye Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışma kapsamında kırmızı ette KDV indirimi ile ürünün tüketiciye ulaşana kadarki maliyetinin düşürülmesi planlanıyor. Düzenlemelerle hizmet fiyatlarındaki gıda faturasından kaynaklanan katılık bitecek. Ette KDV yüzde 8 aşağı çekilecek. Köylerde besicilik teşvik edilecek, suni fiyatlar önlenecek. Ürün borsası kurulacak.

Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme Komitesi, Merkez Bankası'nın enflasyonun önemli etkenleri arasında gösterdiği gıda fiyatlarına ilişkin incelemelerini sürdürüyor. Hal piyasası başta olmak üzere ticarette yeni düzenlemeler yapılırken, ilgili yasalar gözden geçiriliyor. Gıdadaki en önemli gündem maddelerinden biri olan et fiyatlarında ise indirime yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Sektör temsilcileri ette alınan yüzde 8'lik KDV'nin sıfırlanmasının kilogram başına kıyma-kuşbaşına 4-5 lira indirim olarak yansıyabileceğini söylüyor.

Gümrük Bakanlığı, ürünün tüketiciye kadar geldiği aşamalardaki maliyetleri de tek tek çıkardı. Kalemler aşağı çekiliyor. Et ve Süt Kurumu'nun etkinliği artırılıyor. Kurum, kırmızı et piyasasını regüle edecek. Sahadaki personel sayısı artırılacak. Merkez Bankası'nın da temsil edildiği Gıda Komitesi güçleniyor. Komite sektördeki tıkanıkları listeleyip çözüm odaklı adımlar atacak. Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak. Çiftçiden markete kadar olan süreç hal kayıt sisteminden izlenecek. Stok takibi yapılırken, fiyat artışı yaşanan ürünlere karşı ithalat seçeneği de dahil tedbirler alınacak.

Fiyatların yüksek olmasına neden olan pazarlama sürecindeki halka sayısı de azalacak. Hal sistemindeki komisyonculuk organize edilecek, lojistik faaliyetler konusunda düzenleme yapılacak. Tarım arazisinde parsel kaydı yapılacak. Ürün borsası kurulacak. Fındık ve diğer ürünler için devlet kağıdı alınacak. Toprak Mahsulleri Ofisi bunları satarak piyasaya müdahale edebilecek.

Gıda faturasından kaynaklı hizmet fiyatlarındaki katılık son bulacak.
Ette KDV yüzde 8 aşağı çekilecek.
Rekabet Kurulu fiyatlar konusunda anlık devrede olacak.
Gümrük Bakanlığı, ürünün tüketiciye kadar geldiği aşamalardaki maliyetleri tek tek çıkardı.
Köylerde besicilik teşvik edilecek.
Et ve Süt Kurumu'nun etkinliği artırılıyor.
Gıda Komitesi güçleniyor, üründe pazar halkası azalıyor.
Suni fiyatları önlemek için alternatifler ortaya konulacak.
Ürün borsası kuruluyor.

Gıda fiyatlarının ucuzlamasıyla birlikte enflasyon son üç yılın en düşük seviyesini gördü. Tüketici fiyatları nisanda beklentilerin altında yüzde 0.78 artarken, yıllık enflasyon yüzde 6.57 oldu. Yurtiçi üretici fiyat endeksi nisanda yüzde 0.52 yükselirken, yıllık artış yüzde 3.8'den yüzde 2.87'e geriledi. Ocak ayında yıllık bazda yüzde 11 olan gıda enflasyonu marttaki yüzde 4.58'den düşüşünü devam ettirerek nisanda yüzde 1.38'e geriledi. Enflasyonu aylık bazda aşağı çeken en önemli kalem yüzde 1.48'lik düşüşle gıda oldu.

Emlakeki
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.