Gıda ve ilaç sektörlerinde kullanımı giderek yaygınlaşan Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların incelendiği çalıştay, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde gerçekleşti.
İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile Hukuk Fakültesi'nin ortak düzenlediği çalıştayda, ithal edilen tarım ürünleri arasında büyük paya sahip Genetiği Değiştirilmiş Organizmalarla (GDO) ilgili Türkiye'deki yasal düzenlemeler ele alındı.
GDO'nun ve gen teknolojisinin yarattığı risklerin konuşulduğu "Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Hukuki Süreçler" başlıklı çalıştayda, gıda ve ilaç sektörlerinde kullanımı giderek yaygınlaşan GDO'nun tarihçesi, insan sağlığı açısından taşığı risk düzeyi ve Türkiye'deki Biyogüvenlik mevzuatı incelendi.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabahattin Özcan, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dürdane Kolankaya, Türkiye Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Dr. İsa Özkan ve İKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Özaydın ile İKÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Nilüfer Köker'in konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda önemli konu başlıkları tartışıldı.
GDO'lu soya ve mısır çeşitlerinin sadece hayvan yemi olarak kullanımına izin veren Biyogüvenlik Kurulu'nun Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı, Türkiye'ye GDO tohumu girmesi ve üretilmesinin yasak olduğunun altını çizerek, gıda amaçlı kullanılan GDO bulunmadığını söyledi.
İHA