TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, üniversite sınavı sonrası tercih aşamasında olan gençlere tarımı ihmal etmeyin çağrısı yaptı. "Günde 3 öğün çiftçiye ihtiyacımız var. Bu geçmişte de böyleydi, bugünde öyle ve gelecekte de öyle olacak. Geleceğe bakacaksak, bakacağımız tek şey tarımdır" dedi.
TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, HaberGlobal TV'de yayınlanan Akıllı Tercih Programına konuk oldu. Üniversite sınavına giren ve tercih aşamasında olan gençlere kendi deneyimleri ışığında tecrübelerini anlatan Akın, tarım okumayı özellikle tercih ettiğini belirterek tercih yaptığı dallarla ilgili iş fikirlerini çok önceden oluşturduğunu söyledi. Akın, "Bir büyük holding, tarıma yatırım yapıyordu. Bu benim tarımı seçmemde ilk unsurlardan biri oldu. Demek ki böyle bir grup tarıma yatırım yapıyorsa tarımın geleceği var dedim. Ancak, yapacağım, seçeceğim meslek öyle bir şey olacaktı ki benden yani benim gibi bakış açısına sahip, girişimci, yenilikçi kişiden az olacaktı" diye konuştu.
OKULDAKİ EĞİTİMİN ÜZERİNE NELER KATTIĞINIZ ÖNEMLİ
Tarımda birçok sorun olmasına rağmen kimsenin bunları çözmek için çalışmadığını tespit etmesiyle girişimcilik fikirlerinin belirginleştiğini, yaptığı araştırmalarda sadece Tarım Bakanlığı'nın internet sitesi olduğunu görerek internet sitesi kurup, çiftçileri biraraya getirerek, onları meteoroljiden, diğer konulardan haberdar etmenin faydalarına odaklandığını kaydeden Akın, "Başlangıçta bilgisayar ve internetin yaygın olmaması yeterli çiftçiyi biraraya getiremedim. Ancak fuarlara katıldım. Yavaş yavaş tanındıkça sayı arttı. Ardından cep telefonları yaygınlaştı ve kurduğum model ülkemizde 1.5, yurtdışında 6 toplam 7.5 milyon çiftçiye ulaşan bir yapıya ulaştı" diye konuştu.
MARS'TA PATATES YETİŞTİRMEK ZORUNDA
Gençlerin en büyük yanılgısını 'Tarımda para yok' düşüncesinin oluşturduğunu vurgulayan Akın, "Bütün çiftçiler aslında birer girişimci. Tarım, 1'i 100 yapma potansiyeli olan bir meslek. Ama aynı şekilde 100'ün sıfır olması da mümkün. Böyle bir kazanç ve risk başka bir meslekte yok. Birbirini dengeliyor. Tarım derken bunun bir çok ayağı var. Donanım, tarım makineleri, uygulama merkezleri, sosyoloji, yazılım. Gençler, geleceğe bakmalı. Örneğin iki kızım var. Onlarla geleceği anlatan filmler izliyoruz. O filmlerde bakıyorsunuz. Birçok meslek yok. O meslekleri robotlar yapıyor. Ama bir bakıyorsunuz, filmin kahramanı Mars'ta mahsur kalıyor ve patates yetiştirmek zorunda kalıyor. Yani tarım her zaman var. Geleceğe bakacaksak, bakacağımız tek şey tarım. Günde 3 öğün çiftçiye ihtiyacımız var. Özellikle gelecekte daha fazla ihtiyaç var" diye konuştu.
OKULDAKİ BİLGİ İŞ BULMASINA YETMEZ
Tercih aşamasındaki gençlere uyarılarda bulunan Akın, "Bu prestijli bir meslek. Ancak okuldan mezun oldukları o bilgiyle iş bulamazlar. O bilginin yanına birçok bilgiyi eklemelisiniz. Herşeyden biraz bilgi sahibi olmalısınız. Yani varolan bilgilerinizin yanı sıra eğitim hayatınızda hangi donanımları kazandığınız, hangi sivil toplum etkinliklerinde gönüllü olduğunuz, sosyal projelere katılımınız da önemli. Örneğin bizim aramıza katılacak çalışma arkadaşlarımızla yaptığım iş görüşmelerinde mesleki konuların yanı sıra son okuduğu kitabı, izlediği filmi sorarım. Yani okuldan başka şeyler de yapmalısınız" dedi.
BİLMEDİĞİNİZ ŞEYİ YÖNETEMEZSİNİZ
Akın, doğru yapıldığında para kazandıran tarımın özellikle hayvancılık dalını kazançlı bulduğunu ifade ederek şunları söyledi, "Çiftçinin zorlandığı maliyet muhasebesini, planlamasını yapmak. Verimini artıracak bir çok yol ve yöntem var. Ancak bunlardan bilgi sahibi değil. Evet ilaç, mazot, gübre pahalı. Ancak teknoolji kullanarak, uyarı sistemi ile hiç ilaç kullanmamak ya da çok az kullanmak mümkün. Tarımla ilgili seçilmeyenleri seçin. Tarım işletmeciliği, yazılım gibi. Unutmayın, bilmediğiniz şeyi yönetemezsiniz."
TARIMI MERCEK ALTINA ALIN
TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın'ı tercih aşamasında gençlerin gözden kaçırabileceği hususları dikkate alarak sezonun ilk programına özellikle davet ettiklerini vurgulayan Alev Nallar Emiroğlu, "Ülkemizin 160 bin ziraat mühendisine ihtiyacı var. Umuyor ve diliyorum ki gençler, sizin başarınızı örnek alarak tarımı mercek altına alsınlar. Herşeyi kısa vadede başarı ve para odaklı görmesinler. Para sonradan geliyor. Tarım geleceğin sektörleri arasında ilk sıralarda yer alıyor" dedi. Eğitim Danışmanı İlhan Sevin de Türkiye'de 300 bin müteahhit yerine 300 bin ziraat mühendisi, 300 bin yazılımcı olmasını yeğlediğini belirterek, "Bu fırsatı değerlendirin. Artık zaman toprağa dönüş zamanı. YÖK, ziraat mühendisliğinin yanı sıra tarım işletmeciliği gibi birçok yeni dallar açtı. Fırsatı değerlendirin" dedi.