GEÇ ŞEFTALİ ÜRETİCİSİNİN ALTIN YILI

Türkiye'nin şeftali üretim merkezlerinden Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde, diğer bölgelerdeki iklim koşullarının kalite ve tonajı olumsuz etkilemesi nedeniyle bu yıl "geç şeftali"de fiyatların yükselmesi üreticilerin yüzünü güldürdü.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim yaptığı açıklamada, ilçede üretilen şeftalilerin, dünya çapında tanınır bir marka haline geldiğini söyledi.

Bu durumun bir başlangıç olduğunu ve fiyatların gitgide arttığını belirten Sevim, geçen sene ilçede yaklaşık 60 bin ton olan şeftali rekoltesinin bu yıl 70 bin tonu aştığını kaydetti.

Sevim, Türkiye'de yaygın faaliyet gösteren büyük marketlerin şeftali ihtiyaçlarını Lapseki'den karşıladığına dikkati çekerek, "Her yıl alıcı firma sayısı artıyor. Bu da bizi sevindiriyor" dedi.

Şeftali üreticilerinden Ahmet Aksoy ise sezon başında normal ürünün kilogram fiyatının 2,5 lira olduğunu hatırlattı.

"Geç şeftali" olarak bilinen ve hasadı ekim ayı sonuna kadar süren üründe kilogram fiyatının 3,5-5 lira olduğunu belirten Aksoy, "Lapseki'nin iklim koşulları, yaklaşık 20 türü olan 'geç şeftali' için oldukça elverişli. Dededen, babadan meyveciyim. Geçmişte babalarımız haziran ortalarına doğru sezona başlar, ağustos sonlarına doğru kapatırdı. Şimdi ise mayıs sonunda 'menekşe' cinsi şeftaliyle sezona başlıyor, ekimin ilk haftasına kadar hasadımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Aksoy, iki yıldır Bursa ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki olumsuz iklim koşullarının ürünün hem kalite hem de tonajına olumsuz yansıdığını aktardı. Bu bölgelerde ürünün rekoltesinin az çıktığına değinen Aksoy, bundan dolayı Lapseki'de elde edilen geç şeftalinin iyi kazanç getirdiğini sözlerine ekledi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.