GAPTARIM VE GAPFOOD FUARI TÖRENLE AÇILDI

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 7'nci GAP Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)'' ile "12'nci Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD)'', Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı törenle açıldı.
Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış törenine, Gaziantep Vali Vekili Halil Uyumaz, Gaziantep Milletvekilleri Abdulkadir Yüksel, Mehmet Erdoğan, Nejat Koçer, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Cahit Bağcı, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, GSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Gülseren Hülya Akkaya ile çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, açılışta yaptığı konuşmada, dünya nüfusunun 10 milyara doğru çıktığını belirterek, "Bu insanların ihtiyacını karşılamak için önemli çabalar gösterilmeli. Türkiye'de çalışanların yüzde 25'i tarım sektöründe çalışıyor. Ülkemiz için her anlamda büyük taşıyan tarım sektörünü çok güçlü bir şekilde destekliyoruz" dedi. Bu desteklerin rasyonel olmasının çok önemli olduğunu kaydeden Şimşek, "Türkiye'de tarımda verimliliğin artmasına yönelik desteklerimiz artacak. Gübrede ve yemde KDV'yi sıfırladık. Önemli imkanlarla krediler sağlıyoruz. Yapılacak çok şey var, bunun farkındayız. Her alanda olduğu gibi tarımda da reforma ihtiyacımız var" diye konuştu.
 
Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi konusunda çok gecikmiş önemli bir karar aldıklarının altını çizen Şimşek, "Toplulaştırma konusunda önemli hedeflerimiz var. Gıda ve tarım alanında Türkiye'nin çok büyük potansiyeli var. Önemli başarılar, çabalar var ancak daha yolun başındayız. İnsanımıza yatırım yapmamız lazım. Eğitim önemli" dedi.

BAKAN ÇELİK: "İÇ AÇICI BİR DURUM DEĞİL"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de konuşmasında, "Ülke olarak 24 milyon hektar tarım alanımız var. 19 milyon hektarını kullanıyoruz. Bu çok iç açıcı bir durum değil" ifadelerini kullandı.

"Tarım arazilerini kullanırken dünyada 1 milyar insanın aç olduğunu bilerek hassas davranışlar sergilemeliyiz" dedi. Konuşmasını sürdüren Çelik, "Evet petrolümüz yok ama toprağımız, eli nasırlı çiftçimiz var. Tarım teknolojisinde önemli gelişmeler var. 70-80 yılda traktör sayısında önemli bir artış sağlandı. Ülkemizde 67 bin traktör üretimi var, 17 binini ihraç ediyoruz. Topraksız bitki üretimine geçildi. Akıl almaz bir gelişim ve değişim var. Teknolojik adaptasyon şarttır. Güneş ve su ne kadar önemliyse bilgi ve teknoloji de o kadar önemli. Çağ bilgi çağıdır. Köyler terk edilirse şehirler yaşanmaz hale geliyor. Köylere dönüş sağlanmalı. Bu iş emeklilerin değil gençlerin işi olmalı. İyi çalışırsak gıda ithalatını Türkiye'nin gündeminden çıkarabiliriz. Ette, sütte, yemde kaliteli üretimler sağlamalıyız. Artık TİGEM arazileri damızlık tohum yetiştiriciliğinin adresi olacak. Tarımsal desteklerde havza bazlı destekleme modellerine geçeceğiz. Mutlak suretle pazar çeşitliliğini sağlamalıyız. Tarımsal ürünlerimizin markalaşması konusunda çalışmalarımızı artıracağız. Gıda güvenliği ve gıda fiyatları önemli, bu yöndeki denetimlerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı. Vali Vekili Halil Uyumaz da Gaziantep'te bulunan 680 bin hektardan fazla arazinin yaklaşık yarısının tarımsal faaliyetlerde değerlendirildiğini, sulanabilir arazi miktarının her geçen gün arttığını ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, Gaziantep'te fuarcılığın çadırlarda başladığını, ancak şimdi kurumsal bir kimliğe geldiğini anımsattı. Şahin, "Hepimiz Fırat'ın çocuklarıyız. Geçmişimiz, geleceğimiz toprakta, bunun için tarımı ve toprağı önemsiyoruz. Bu açıdan göreve geldikten hemen sonra bünyemizde Tarımsal Daire Başkanlığı kurduk. Tarım; bizim için yol, su ve kaldırım kadar önemli. Nasıl ki onları yapıyorsak tarımsal hizmetlerimizi de yapıyoruz" diyerek, tarıma verdiklerini önemi dile getirdi.

KATMA DEĞER VURGUSU

GSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adnan Ünverdi ise tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün Türkiye'de son dönemde öneminin daha iyi anlaşılan sektörler arasında yer aldığına dikkati çekti. Dünya nüfusunun hızla arttığına dikkat çeken Ünverdi, katma değer vurgusu yaptı. Ünverdi, "Tarımsal alanların daralması, su kıtlığı ve küresel ısınmanın yol açtığı olumsuzluklar, tarım ve gıda sektörünü, en stratejik sektör haline getiriyor. Önümüzdeki dönemlerde gıda sektörünün önemi giderek daha fazla artacaktır. Üretimde modern teknikler kullanarak verimliliği maksimuma çıkarmak önemlidir. Ürüne katma değer sağlamak çok önemli. Tarımsal milli gelirimizi artırmak, katma değeri yüksek işlenmiş gıda ürünleriyle ihracatta daha yüksek rakamlara ulaşmak önceliklerimiz arasında olmalıdır. Fuarcılıkta ülkemiz çok büyük aşama kat ederken kentimiz bu gelişime ayak uydurmaktadır. Fuarlar şehri olma yolunda hızla ilerleyen kentimizde yılda 20-25 fuar düzenlemeyi hedefliyoruz" dedi.

Gaziantep, Adana, Adıyaman, Ankara, Aydın, Burdur, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırklareli, Konya, Kocaeli, Mardin, Mersin, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa ve Trabzon'dan 150 firmanın stant açtığı fuarlarda tarım makineleri, traktör ve ekipmanları, hayvansal üretim makineleri, yem katkı maddeleri ve gıda ürünleri sergileniyor. 7 Şubat'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak fuar sırasında, çeşitli etkinlikler de yapılacak. Fuarın ikinci gününde, Akort Fuarcılık, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Gaziantep İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından, saat 10.00'da '2. Kuzu ve Oğlak Güzellik Yarışması', aynı gün saat 14.00'de ise Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 'Antep fıstığı' konulu forum düzenlenecek. Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek, "Buzağı Güzellik Yarışması" Akort Fuarcılık, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Gaziantep İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından 6 Şubat Cumartesi günü saat 10.00'da gerçekleştirilecek.
Fuarda bu yıl ilk kez, "Kasap Şov" adlı bir organizasyona da imza atılacak. Hünerli kasaplar kesimin nasıl yapılacağını, etlerin nasıl kesileceğini ve parçalanacağını hijyenik ortamda sunacak. Daha sonra, kesilen etler fuarda bulunan ziyaretçilere dağıtılacak. Yarışmalarda dereceye giren çiftçilere ise çeşitli hediyeler verilecek.
İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.