GAP'ın merkezi olan Şanlıurfa'da son yıllarda artan sulama imkanları sayesinde ikinci ürün ekim alanı geçen yıla göre yüzde 20 arttı.
Türkiye’deki pamuğun yüzde 44’ü, buğdayın yüzde 9’u, mercimeğin yüzde 36’sı ve arpanın ise yaklaşık yüzde 15’nin üretildiği Şanlıurfa’da sulu tarım alanları her yıl daha da genişliyor. Geçen ay sulu tarıma geçilen Suruç Ovası’nda yaklaşık 950 bin hektar arazi suyla buluştu.
Yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentte, sulamaya açılan bölgelerin artmasıyla çiftçiler, ikinci ürün olarak pamuk ve mısır ekimi yapıyor. Geçen yıllara nazaran bu yıl ikinci üründe yüzde 20 artış bekleniyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, yaptığı açıklamada, Şanlıurfa’da ikinci ürün ekiminde ciddi oranda bir artış yaşandığını kaydetti.
Verimli arazilerin sulamaya açılmasıyla tarımın da gelişmeye başladığını belirten Öztürkmen, “Son yıllarda bölgede hububattan sonra ikinci ürün olarak pamuk ve mısır ekiliyor. İkinci üründe geçen yılla göre bu yıl yüzde 20 artış bekliyoruz. Özellikle mısır bu yıl daha çok tercih ediliyor. Bunu da pamuktaki girdilerin ve masrafın daha çok olmasına bağlıyoruz. ” diye konuştu.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da GAP çiftçisinin ikinci üründe genellikle mısır ektiğini vurguladı.
Bu yıl hububatta da verimin çok iyi olduğunu anlatan Eyyüpoğlu, “Çiftçilerimiz modern tarım tekniklerini de yaygın şekilde kullanırsa bölgemiz bu konuda dünyada söz sahibi olacaktır. Son yıllardaki yatırımlarla arazilerin suya kavuşması hem verimi hem de ikinci ürünü artırdı” ifadesini kullandı.
Hürriyet