Kitap okuma ve kamu israfında dünya şampiyonluğuna oynayan memleket, gıda israfında da şampiyon olacak gibi görünüyor.
Kitap okuma ve kamu israfında dünya şampiyonluğuna oynayan memleket, gıda israfında da şampiyon olacak gibi görünüyor.
İnsanda değerler zayıfladıkça, kendi değerinin farkına varmadıkça, vatan dahil herşey değersizleşmeye başlar içinde.
Ekmeğin serüvenindeki alın terini, emeği, harcanan masrafları düşünmeden çöpe atabilen bir millet, para benim değil mi diye düşünen bir millet vatanını ve milletini sevdiğini sanır ancak.
Memlekette yaşanan ekonomik dalgalanma ve Türk Lirası'nın, döviz ve altın karşısında değer kaybetmesinin ardından tasarruf politikaları tartışmaları gündemden düşmüyor. Oysa yıllardır insanımız fütursuzca tüketiyor, hatta yok ediyor.
Dünya Bankası'nın Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Atlası 2018 başlığı altında derlediği gıda israfının ne kadar ürkütücü boyutlarda olduğunu gösteriyor.
Adı geçen raporda, ülkemizin dünya şampiyonluğuna doğru gidiyor olması, ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini gösteriyor. Türkiye'de korkutucu boyutlara ulaşan israfın yıllık maliyeti ise 214 milyar lira civarında görünüyor. Bu değer, bir öncesi kurlara göre 60 milyar dolara eşitti ve Türkiye'nin dış ticaret açığı bu rakam etrafında dolaşıyor. .Türkiye'de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ile 40'ı ise henüz sofralara gelmeden üretim ve dağıtım aşamasında çöpe gidiyor. Diğer bir deyişle, her yıl 15-20 milyon ton sebze ve meyve çöpe gidiyor. Bu çöpe giden ürünü kamyona bindirirseniz, tam 1 milyon kamyon eder. Yıllarca ekmek tasarrufu için kamu spotları yapıldı, Ticaret Borsalarımız kampanyalar yürüttü. Türkiye'de hala günde 5 milyona yakın ekmek çöpe gidiyor. Yılda çöpe atılan ekmek miktarı 1.7 milyar adet. Bu rakamı 200 gramlık ekmek üzerinden buğdaya çevirirseniz, yaklaşık olarak 4 milyon ton buğday yapar. Hasat, harman ve depolama kayıplarını da eklerseniz, her yıl 8 milyon ton buğdayın zayi olduğunu görürsünüz.
Dünya Bankasının raporunda Türkiye'deki belediyelerin, israf konusunda Meksika, Mısır ve Yemen'le beraber başı çeken ülkeler arasında yer aldığı belirtiliyor. Benzer doğrultuda hazırlanan başka bir raporda, dünyada yıllık olarak 1,6 milyar ton gıda israfı yapıldığı görülüyor. İsraf edilen gıdanın parasal değeri ise 1.2 trilyon dolar. Dünyada israf edilen gıda miktarının toplam gıda üretimi içindeki payı % 40'a yaklaşıyor. Hazırlanan raporların devamında, halen açlıkla mücadele eden 900 milyon civarındaki insanın beslenmesi için, israf edilen gıdanın üçte biri bile yetiyor.
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de çok ciddi bir şekilde gıda israfının önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için elbette insanların daha bilinçli hale getirilmesi gerekiyor. Dünyanın her yerinde yiyecek bir lokması olmayan insanların olduğunun bilinciyle konuya yaklaşmak mesafe kazandırabilir.
Bu kadar yüksek miktarlarda gıda israfı ortaya çıkarken, hala artan nüfusu besleyeceğiz diye daha fazla kimyasal kullanmanın da önüne geçmek gerekiyor. Kısaca gıda ürünlerini daha değerli hale getirmek, belki çöpe gidişi azaltabilir.