Genetiği değiştirilmiş 3 soya ile 1 mısır çeşidine daha ithalat izni çıkınca hayvan yeminde GDO'lu ürün sayısı 36 oldu.
Hayvanın GDO'lu yemle beslendiği ürün etiketinde yazmıyor.
Sağlık açısından tartışmalara neden olan GDO'lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlere, yem için kullanılan 4 bitki çeşidinde daha ithalat izni çıktı.
Verilen izinle, hayvan yemlerinde GDO'lu ürün sayısı 36'ya çıktı. Karar, ilaçlara dayanıklı 3 soya çeşidi ile kuraklığa dayanıklı 1 mısır çeşidini kapsıyor.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi'nin (BESD-BİR), hayvan yemlerinde kullanılması amacıyla genetiği değiştirilmiş çeşit ve ürünler için yaptığı başvurular Biyogüvenlik Kurulu tarafından karara bağlandı. Kurul, başvurular hakkında Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosya-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş üç adet soya çeşidi ve ürünleri ile bir adet mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına karar verdi.
Ette belirtilmiyor
Söz konusu soya ve mısır çeşitleri ile ürünleri, sadece hayvan yemlerinde, yem ya da yem hammaddesi olarak kullanılacak. Kurul tarafından gerek görülmesi halinde, izleme raporlarına dayanarak komitelere yeniden bilimsel değerlendirme yaptırılabilecek. Risk görülmesi halinde izin iptal edilecek.
Yemde GDO'ya izin veren benzer kararlar daha önce da alınmıştı. Daha önce de 7 soya fasulyesi çeşidi ve 25 mısır çeşidi olmak üzere 32 çeşit ürüne GDO'lu yem izni verilmişti.
Mevzuata göre, yem olarak kullanımı onaylanan soya ve mısır çeşitlerinin yüzde 0.9'un üzerinde GDO içermesi durumunda etiketinde belirtilmesi zorunlu. Ancak, GDO'lu yem ile beslenen çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünlerin GDO yönünden etiketlenmesi gerekmiyor. Tarım Bakanlığı, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, GDO'lu yemler ile beslenen hayvanlarda GDO'lu DNA veya proteinlere rastlanmadığını belirtiyor.
Milliyet