Türkiye'nin pamuk üretiminin önemli kısmının yapıldığı Şanlıurfa'nın Harran Ovası'nda, elle toplanan tarlalarda hasat dönemi başladı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından ekim alanı artan ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, bölge çiftçisinin gözdesi haline geldi.
Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan pamuk, kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunuyor.
Sağladığı avantajlarla Türkiye'nin dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasına katkı sunan pamukta hasada başlayan üreticiler, rekoltenin tahminlerin üzerinde gerçekleşmesini bekliyor.
Tarımda makineleşmenin hızla gelişmesine rağmen, çeşitli nedenlerle bazı çiftçiler elle hasadı tercih ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla tarlaların yolunu tutan ve akşama kadar pamuk toplayan işçiler ise ücretlerinin artırılmasını istiyor.
Pamuk işçileri, güneş altındaki zorlu mesailerinin ardından güneşin batmasıyla evlerinin yolunu tutuyor.
Çiftçilerden Mansur İnan, yaptığı açıklamada, yaklaşık bin dönümlük alanda pamuk ektiğini ve bereketli bir hasat beklediklerini söyledi.
Rekoltenin beklentinin üzerinde olacağını tahmin ettiklerini anlatan İnan, "Nisan ayında pamuk ektik ve bu döneme kadar çeşitli işlemler yaptık. Pamuk zahmetli bir ürün, masrafı çok. Şimdi hasada başlıyoruz. İnşallah bereketli bir sezon olur." dedi.
Pamuk üreticisi Hasan Aktaş da elektrikle sulama yaptıkları için yaz aylarında zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını belirterek, hasat dönemine ulaştıkları için sevinçli olduklarını dile getirdi.
Pamuk fiyatlarında yeterli artış olmadığını ifade eden Aktaş, "Bu yıl fiyatların artmasını bekliyoruz, verim çok şükür iyi, fiyatlar da istediğimiz gibi olursa karlı bir sezon geçiririz." diye konuştu.
Ailesiyle tarlada pamuk toplayan 13 yaşındaki Hülya Vergili ise pamuk toplamanın çok zor bir iş olduğunu, ancak aile bütçesine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda olduğunu anlattı.
Pamuk toplayan Yasin Çiçek de bölgede ücretlerinin çok düşük olduğunu ve yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade ederek, "Bir işçi sabahtan akşama kadar 45 derece sıcakta çalışıp 100 kilogram toplarsa, 30 lira kazanıyor, batıda ise bu fiyatlar çok daha yüksek. Böyle giderse Şanlıurfa'da pamuk toplayacak işçi bulamayacaklar, çünkü bu fiyatlar işçiyi kurtarmıyor." şeklinde konuştu.
"Aşırı sıcaklar pamuğa yaradı"
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da sulama imkanları sayesinde pamuk ekim alanlarının her geçen yıl arttığını ve bunun memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 44'ünün Şanlıurfa'da yetiştirildiğine işaret eden Çullu, şöyle devam etti:
"Bu yıl pamuğa verilen desteklemenin kilo başına 75 kuruşa çıkması çiftçileri heyecanlandırmış ve GAP alanında pamuk ekim alanlarında artışa neden olmuştur. Bu yıl hava sıcaklığının normalin üzerine çıkması, sıcağı seven pamuk bitkisinde verim artışına sebep oldu. Özellikle sulama imkanı olan çiftçiler destekleme miktarı ve pamuk verim artışından memnun görünüyor. Durum böyleyken yapılan uyarılar ve verilen eğitimlere rağmen özellikle Harran Ovasında aşırı sulamanın neden olduğu yüksek nem ve aşırı sıcaklar pamuk bitkisinde yaprak biti miktarında önemli artışlara yol açtı. Çiftçiler yaprak biti için birkaç kez ilaç atmasına rağmen sorunun ortadan kalkmadığı belirtiyor. Bu yıl aşırı sulama ve sıcaklar nedeniyle afit zararı pamuk veriminde kısmen bir düşüşe sebep olacak."
Çullu, hasada başlayan çiftçi ve pamuk toplayıcılarının fiyatları beklemeye başladığını belirterek, vatandaşları ürünü temiz toplamaları konusunda uyardı.
Pamuk hasadının ekim ayının sonuna kadar bitmesi gerektiğini vurgulayan Çullu, şunları kaydetti:
"Bölgenin vazgeçilmez ürünü olan pamuk yetiştiriciliğinde çiftçilerin önemli bir kısmı artık uzman seviyesine gelse de yapılan bazı hatalardan dolayı ekonomik kayıplar meydana geliyor. Sanayici kirli toplanan ve naylon torbalara konulan pamuktan şikayetçi ve bu nedenle daha düşük fiyattan bu ürünü alıyor. Sanayici temiz toplanan ve iplik çuvallara konulan pamuğu daha yüksek fiyattan alıyor. Eğer pamukta makineli hasat yapılacaksa yaprak döktürücü ilaç çeşitlerinin miktarı ve zamanı uzmanlarca yapılmalı. Ayrıca mümkün olduğunca ekim ayı sonuna kadar hasatların tamamlaması gerekiyor. Uydu verileri kullanılarak yapılan ön tahminlerde Harran Ovasının yaklaşık yüzde 75'inin pamuk ekili olduğu görülüyor."
Çullu, ekim alanlarının fazlalığı nedeniyle pamuğun toplanmasında işçi sorunu yaşanabileceğini de sözlerine ekledi.
Akşam