FINDIKTA ÜRETİCİ DESTEK BEKLİYOR

Hasat mevsiminin başladığı fındıkta üreticiler kül hastalığı nedeniyle verimli ürün alamadı. Üreticiler devletin kendilerine destek vermemesinden de şikâyetçi.

Her yıl 200 bin tonun üzerinde fındık ihracatı ile dünya fındık ticaretinin yüzde 74'ünü karşılayan Türkiye'de fındık üreticileri devletin kendilerine destek vermemesinden şikâyetçi. Fındık-Sen Örgütlenme Genel Sekreteri Cemil Ceylan, devletin Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü'nün dayatmasıyla çıkarttığı 4572 sayılı bir yasanın olduğunu, tarım ürünlerinde devlet desteğinin verilmeyeceğini ekledi ve "Tarımsal sübvansiyon (devlet teşviki) verilemez, kredi kooperatifleri yabancı ve devlet bankalarından kredi alamaz diyor bu yasa. Devlet her yıl fındıktan 1 milyar dolar kazanıyordu fakat devlet bu parayı 2 tane yabancı tarım şirketine teslim etti. Bizler devlet tarafından çıkarılan bu yasaların iptal edilmesini istiyoruz" dedi.

Soğuk yakıyor, siyanür bitiriyor

Bu sene fındığın Ordu yerelinde hiç yetişmediğini ya da az olduğunu ve bu sene fındıkta rekoltenin düşme sebebinin başında beyaz kül hastalığını ve fındığın soğuktan yanmasını gösteren Ceylan "Bunun dışında Fatsa'da siyanürle altın araması yapılması planlanıyor. Bu durum belki şimdi değil ama gelecekte bizim toprağımızdan yararlanamayacağımızın habercisi. Bu bölgede siyanürde kullanılmaya devam ederse ekonomi tamamen bitmiş olacak" dedi. Ceylan "Bu seneki insanlar imece usulü çalışacak fındığı az olan çok olana yardıma gidecek yani fındıktan ne üretici ne de bölgeye gelen mevsimlik işçiler kâr sağlayamayacak. Ordu ve Giresun gibi bölgelerde halk geçimini çoğunlukla fındık üzerinden sağlıyor. Fındık fiyatları düşük olunca da halk fakirleşiyor ve geçimini sağlaması zorlaşıyor. Rekolte bu sene düşük ve kaliteli fındık bulmakta zor olacağı için fındığın fiyatının yüksek olmasını bekliyoruz" şeklinde sözlerini sürdürdü.

Bir Gün
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.