Çorumlu çiftçiler mikrobiyal gübrelemeye teşvik ediliyor...
MİKROBİYAL gübre ile baklagil tohumlarını aşılamanın verime faydaları ve etkilerinin çiftçilere benimsetilmesi amacıyla Mikrobiyal Gübre uygulanan tarlada nohut hasadı yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen “Mikrobiyal Gübre ile Baklagil Tohumlarını Aşılamanın Verime ve Dane Azot Kapsamında Etkinlikleri Çiftçilere Benimsetilmesi Yayım Projesi” kapsamında dün Ortaköy ilçesine bağlı Fındıklı Köyü’nde Mikrobiyal Gübre uygulanan tarlada nohut hasadı yapıldı.
Programa, Ortaköy Kaymakamı Kenan Aktaş, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Proje Sorumlusu Dr. Derya Sürek, Uzman Biyolog Songül Dalcı, Köy Muhtarı Ali Ünal ve köy halkı katıldı.
Program, Proje Sorumlusu Dr. Derya Sürek’in “Mikrobiyal Gübreleme” adlı sunumuyla başladı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş’in açılış konuşması ile devam eden programda, Ortaköy Kaymakamı Kenan Aktaş ile Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir de birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile köylüler mikrobiyal gübre, azot gübresi ve gübresi olarak işlenen tarlaları incelerken hasat programında mikrobiyal gübrenin azot gübreye oranla daha ekonomik ve daha sağlıklı ürün verdiği çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi.
Program sonunda protokol üyeleri ve katılımcılar günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
‘TARIMSIZ KALKINMA OLMAZ’
ORTAKÖY Kaymakamı Kenan Aktaş, tarımsız kalkınmanın mümkün olmadığını belirterek, tarımın kalkınma için çok önemli bir etken olduğunu söyledi.
Ortaköy ilçesine bağlı Fındıklı Köyü’nde Mikrobiyal Gübre uygulanan tarlada yapılan hasat törenine katılan Kaymakam Aktaş, burada yaptığı konuşmada tarımın önemine vurgu yaptı.
Türkiye’de tarım konusunda teknolojiye ayak uydurulduğu sürece büyük gelişmeler olacağını, tarımın ülkelerin gelişmesi açısından rolünün büyük olduğunu ifade eden Aktaş, “Tarım bir ülkenin kalkınması için en önemli etken. Tarıma önem vermeyen ülkeler veya toplumlar gelişemezler. Bizler tarımı günün şartlarıyla ve teknolojiyi kullanarak yüksek verimli üretimler yapmalıyız. Toprağı bozmadan teknoloji ile yetiştirilen ürünler ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. Bu şekilde yapılan üretimle ülkemiz uçacaktır diye düşünüyorum” dedi.
‘AMAÇ GELECEK NESILLERE TEMIZ TOPRAK BIRAKMAK’
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen Mikrobiyal Gübre Proje Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Derya Sürek, mikrobiyal gübrenin yararlarını anlattı.
Proje kapsamında Fındıklı Köyü’nde düzenlenen tarla gününe katılan Sürek, “Mikrobiyal Gübreleme” adlı bir sunum yaptı.
Dr. Derya Sürek, mikrobiyal gübrelemenin hem doğa dostu olduğunu hem de cep yakmadığını söyledi.
Çiftçilerin kimyasal gübrelere ödedikleri paranın fazla olduğunu ifade eden Sürek, çiftçilerin mikrobiyal gübre ile hem ekonomik hem de verimli hasat gerçekleştirebileceklerini dile getirdi.
Projenin amacının gelecek nesillere temiz toprak bırakmak olduğunun altını çizen Sürek, gereksiz toprak kirliliğinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Sürek konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘BU PROJEYLE TOPRAĞIMIZI KORUYORUZ’
“Dünyada genel olarak kullanılan gübre azot gübresidir. Hatta en fazla kullanılan ve üretilen gübredir fakat yine de ihtiyacı karşılayamamaktadır. Son günlerde gündemde olan bir konu var ki hem doğa dostu hem verimliliği azot gübresinden daha iyi. O da, mikrobiyal gübredir. Sürdürülebilir olması en önemli etkenlerden birisi olan mikrobiyal gübre bizlere gelecek nesillere daha temiz toprak bırakmamız için olanak sağlıyor. Bizlerde bu projemiz ile birlikte toprağımızı koruyoruz. Bu projenin amacı çiftçileri mikrobiyal gübreye yönlendirerek hem gereksiz toprak kirliliğinin önüne geçmek ve gelecek nesillere temiz toprak bırakmak hem de çiftçinin cebinden çıkan gübre giderlerinin aşağı çekilmesini sağlamaktır.
‘KİMYASAL GÜBREDEN BİR FARKI YOK’
Bu projeyi Çorum’da burada ve Kırıkkale’de uygulamalı olarak yaptık. Tarlaların bir kısmına kimyasal gübre, bir kısmına mikrobiyal gübre uygularken bir kısmına ise hiç gübreleme işlemi uygulamadık. Yaptığımız bu uygulamalı test üzerinde kimyasal gübre ile mikrobiyal gübre arasında hiçbir fark olmadığını, hatta mikrobiyal gübrenin hem daha ekonomik hem de daha verimli olduğunu göreceğiz. Sizlere katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum”
‘ÇORUM NOHUTTA TÜRKIYE 15.SI’
İL GIDA Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, , Çorum’un nohut üretiminde Türkiye’de 15’inci il olduğunu belirterek, Çorum’da yılda 15 bin ile 20 bin dönümlük arazide nohut hasadı yapıldığını belirtti.
Mikrobiyal gübrelemenin gelecek nesiller için önemli olduğunu ifade eden Ermiş, gelecek nesillere temiz topraklar bırakmak için mikrobiyal gübrelemenin şart olduğunu söyledi.
Fındıklı Köyü’nde gerçekleştirilen nohut hasadı etkinliğinde konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum’da genellikle buğday üretimi yapıldığını vurgulayarak, çiftçilerin nohut üretimi yapması için teşvik edildiğini belirtti.
Ermiş, “Çorum nohut üretiminde Türkiye’de 15’inci sırada yer alıyor. Bizler yılda 15 bin ile 20 bin dönümlük alanda nohut üretimi yapıyoruz. Nohut üretiminin artması için teşvikler yapıyoruz. Amacımız nohut üretiminin 30 bin dönümlük alana yayılması. Nohut üretiminin az olmasının bir diğer nedeni de buğdaya verdiğimiz değer ve düşkünlüğümüzdür. Çorum’da genellikle buğday üretimi yapılıyor. Çiftçilerimizin nohut üretimi yapması için çalışıyoruz” diye konuştu.
Fındıklı Köyü’nde yaptıkları çalışma ile birlikte mikrobiyal gübrenin kimyasal gübreleme arasında fark olmadığının bizzat görüldüğünü dile getiren Ermiş, mikrobiyal gübrelemenin faydalarını anlattı.
Ermiş, “Mikrobiyal gübrelemenin kimyasal gübrelemeden hiçbir farkı olmadığını hatta hem çevre dostu olduğu hem de ekonomik anlamda karlı olduğunu göstermek için buradayız. Gelecekteki çocuklarımıza daha sağlıklı çevre bırakmak için, gelecek nesillere temiz toprak bırakmak için mikrobiyal gübreleme yapmamız gerekiyor. Burada bulunan herkese teşekkür ediyorum“ şeklinde konuştu.
‘TOPRAĞIN KIYMETI BILINMELI’
ORTAKÖY Belediye Başkanı Taner İsbir, Türkiye’de bulunan havanın, suyun ve toprağın temizliğinden bahsetti.
Fındıklı Köyü’nde düzenlenen tarla gününe katılan Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, burada yaptığı konuşmada eski zamanlarda herkesin üretime bir katkısı olduğunu söyledi.
Son yıllarda köylerden kentlere büyük göçler verdiklerini ifade eden İsbir, öze dönülüp toprakların kıymetinin bilinmesi gerektiğini belirtti.
İsbir, “ İlkel yöntemlerle her kesimde bir çaba vardı. Bağında, bahçesinde üretime destek verirlerdi. Herkes üretime katkıda bulunurdu. 10 yaşındaki çocuktan tutunda, 70 yaşındaki dedemize kadar herkes üretimin içindeydi. Bugün görüyoruz ki ilçemiz ve köylerimiz olmak üzere bu kadar dekar araziye sahip, üretime sahip topraklarımız olmasına rağmen büyük bir göç vermişiz. Göç itibariyle insanlar şehirlere taşınmış. Bu topraklar doğal üretimi, organik üretimi bekliyor. Havamız, suyumuz ve toprağımız tertemiz. Kendi özümüze dönüp topraklarımızın kıymetini bilmeliyiz” dedi.
Çorum Dost Haber