FINDIK ZURUFU, KOMPOST YAPILARAK BAHÇELERDE GÜBRE OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Muhammet Angın, üreticilerin fındık zurufunu nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda bir açıklama yaptı.

Hasat edilen fındıkların patozlama işlemi sonrası fındık zurufu atık olarak ortaya çıkmaktadır. Üreticilerimizce, fındık zurufu ile ilgili şu hususlara dikkat edilmeli.

Can ve mal güvenliği açısından araç yollarında fındık zurufları yığın halinde bırakılmamalı, patozlama işlemi sonrası uygun yerlere nakledilmeli. Yangın riski ve çevre kirliliği açısından fındık zurufları yakılmamalı.

Fındık zurufu, olgunlaşmadan gübre amaçlı fındık bahçelerimizde kullanmamalı. Zira bu durumda külleme hastalığı etmenine kışlama ortamı oluşturmakta ayrıca aflatoksin oluşumunu artırmakta. Değerli bir organik madde kaynağı olan fındık zurufunu 'kompost' yaparak fındık ve sebze bahçelerimizde doğal gübre olarak kullanabiliriz. Bunun için bahçemizin uygun yerinde zurufu yığın yaparak bolca ıslatılmalı, kat kat sönmemiş kireç ilave ederek en az altı ay olgunlaşmasını ve pişmesini sağlamalıyız. Bu şekilde zurufta bulaşık olan hastalık etmeni mikroorganizmalarda yok olacaktır.
 

Tarim.com.tr
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.