Fındık fiyatlarının düşük olmasından yakınan Ordulu üreticiler, alternatif ürün kivi sayesinde ekonomik kazanç sağlıyor.
Yalova'dan sonra kivi üretiminde 2. sırada bulunan Ordu'da, 2 bin 973 dekarlık alanda ürünün hasadı gerçekleştiriliyor. Kentte kasım ayında 4 bin 500 ton kivi toplandı ve 9 milyon liralık gelir elde edildi.
Ordu kivisinin tamamına yakını, Mersin, İstanbul, İzmir ve Ankara'ya gönderiliyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bölgede kivi yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu söyledi.
Kivinin, bölge ekonomisi açısından önemli olduğunu vurgulayan Soydan, "Bölgemizdeki üreticiler için kivi, fındıktan sonra önemli bir ek gelir ve ekonomik katkı sağlıyor. Fındık, bölgemizin en önemli geçim kaynağı ama kivi de fındığın yanında önem arz ediyor. Ordu Yalova'dan sonra Türkiye üretiminde ikinci sırada bulunuyor. Özellikle kasım ayında hasat edilen kivi sayesinde fındığın düşük fiyatlarda olması halinde üreticimiz nefes almış oluyor." dedi.
Ordu kivisinin, aroma açısından tercih edilir hale geldiğinin altını çizen Soydan, "Kalite, vitamin ve damak tadı açısından Ordu kivisi, ön plana çıkıyor. Bakıldığında da önemli ölçüde bir alıcısı var." diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, Ordu kivisinin marka olması için çalışma yaptığına dikkati çeken Soydan, "Ordu kivisinin artık bir marka olması lazım. Bunun tescillenmesi lazım. O açıdan da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün bir çalışması var. İnşallah ileriki zamanlarda da Ordu kivisi markalaşırsa çok daha önemli bir pazarı olacaktır. Kivinin önünün açık olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kulandı.
"Fındığın yanında çok önemli bir ek gelir"
Soydan, kivi yetiştiriciliğinde bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Kivi üretiminde sulama tesisinin olması lazım. Rüzgar yönünün iyi olması gerekiyor. Çünkü gelişigüzel her yere, fındık gibi kiviyi dikemeyebilirsiniz. Coğrafyası, hava şartları ve toprak yapısının iyi olduğu yerde fındığın yanında çok önemli bir ek gelir. Çünkü kat kat fazla ürün alınıyor" diye konuştu.
Bir dönüm yerden yaklaşık 3 tona kadar kivi alınabildiğini anlatan Soydan, şöyle devam etti:
"Ama bu sene fındıkta bir dönüm yerden 50 kilogram ürün alınabildi. Normal şartlarda bu rakam fındıkta 100-130 kilogram hasat edilebiliyor. Özellikle bölgemizde 200 rakıma kadar da kivi üretimi yapılabiliyor ancak alanların çok iyi seçilmesi lazım. Seçilen alanlarda kivi üretiminde şu anda gerçekten üreticilerimize önemli bir ek gelir olarak ekonomik kazanç sağlıyor."
"Suyu ve toprağı elverişli olan yerde kivi dikilmelidir"
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar ise resmi rakamlara göre bu yıl Ordu'da 4 bin 500 ton kivi üretildiğini söyledi.
Üretim açısından kivide Ordu'nun önemli rol oynadığını ifade eden Uzunlar, "Ordu'nun kivi anlamında önemli bir şansı var. Aroma açısından en iyi kivi Ordu'da üretiliyor. Bu anlamda yöre insanının şanslı olduğunu düşüyorum. Kivi, fındığın peşinden gelen en karlı ürün. Çünkü üreticiler bir dönüm yerden yaklaşık 450 kilogram fındık alırken, kivide de bir dönümden 3-3,5 ton kadar ürün topluyor." şeklinde konuştu.
Uzunlar, kivinin fındığa göre işçilik maliyetinin daha az olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Kivi 15 gün içerisinde satılır. Üreticiler parasını alır ve cebine koyar. Kivide vadeli satım şekli yoktur. Bundan dolayı bana göre kivi, Ordu ekonomisine fındıktan sonra en iyi sıcak para aktaran tarım ürünüdür. Üreticilerimize fındıktan sonra kivi dikmelerini her zaman tavsiye ederim."
Bu sezon kivinin, fındığa nazaran daha iyi olduğunu kaydeden Uzunlar, "Kivinin önemli oranda bir ekonomik katkısı var. Bu sezon 15 günlük süreçte kividen 9 milyon liralık girdi oldu. Gurbette emekli olup da kivi için Ordu'ya dönen ailelerimiz var. Ekonomik kazanç sayesinde yerlerini kivi bahçesine çeviriyor." dedi.
Anadolu Ajansı