FINDIK FİYATI DOĞU KARADENİZLİ ÜRETİCİYE YARAMADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fındık fiyatlarındaki artışın Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki üreticilere yaradığını, ancak Doğu Karadeniz'deki üreticilerin bu fırsattan gereği gibi yararlanamadığını belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işbirliği Semineri'nin 7.si Ordu'da yapıldı. Ordu'ya gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ı ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bayraktar, fındıkta 2014 yılı Mart ayında meydana gelen zirai don olayını hatırlattı. Bu afet nedeniyle bir çok ilde fındık rekoltesinin ciddi oranda düştüğünü belirten Bayraktar, Doğu Karadeniz'de bu yıl fındık üretiminin az olduğunu ifade etti.

Bayraktar, arz talep dengesine bağlı olarak fındık fiyatlarında ciddi oranda artış yaşandığını vurgulayarak, "Fındık fiyatının kilogramı bundan sonra 18 lira da olur 20 lira da. Bu fiyat, Doğu Karadeniz'deki üreticiler için değil ancak Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki insanlar için bir fırsat. Onlar bu fiyattan istifade ediyorlar. Ancak aynı şeyi Doğu Karadeniz'deki üreticilerimiz için söylemek mümkün değil. Onlar ne yazık ki bu fiyat artışından istifade edemiyorlar" diye konuştu.

"TARIM SEKTÖRÜNDEKİ İSTİHDAM SANAYİ İSTİHDAMINDAN FAZLA"

Karadeniz Bölgesi'ndeki 11 ili kapsayan seminere başta Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Giresun Valisi Hasan Karahan, TZOB Başkanı Şemsettin Bayraktar, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Bölge Ziraat Odası Başkanları ve yöneticileri katıldı.

Seminer öncesi bir konuşma yapan TZOB Başkanı Şemsettin Bayraktar, tarım sektörünün 77 milyon nüfusu besleyen bir sektör olduğunu belirtti. Bu sektörde 5.4 milyon kişinin istihdam edildiğini belirten Bayraktar, "Bu rakamlara bakıldığında tarım sektörü sanayi istihdamından daha fazla istihdam sağlıyor" şeklinde konuştu.

"KAYIT DIŞILIK DÜŞTÜ ANCAK YETERLİ DEĞİL"

Tarım sektöründe kayıt dışılığın olduğunu ve bunu ortadan kaldırmak için gereken her çalışmanın yapıldığını belirten Bayraktar, "Kayıt dışının ülkemize, toplumumuza ne kadar zararlı olduğunu anlatamıyorsak ne yaparsak yapalım. Küçük işletmelere ceza yazarız ve kapatırız sadece. Allah korusun kaş yapalım derken göz çıkarırız. Son 12 yılda Türkiye'de kayıt dışılık yüzde 53'ten yüzde 33'e düştü. Bu yüzde 33'ünün ülkemize maliyeti 30 milyar TL'dir. Her yüzde 1'lik düşüş ekonomiye 1 milyar TL kazandırıyor. Bu 30 milyar TL'yi heba edemeyiz. Bu çok ciddi bir rakam. Hedef yüzde 15'tir. AB ülkelerinde de bu 15-20 civarındadır" ifadelerini kullandı.

"FINDIKTA ALAN BAZLI DESTEK DEVAM EDECEK"

Fındıkta alan bazlı destek ödemelerinin devam edeceğini de kaydeden Bayraktar, şöyle konuştu: "2014 yılı Mart ayında bir zirai don felaketi ile karşı karşıya kaldık. Fındıkta desteklemenin devam etmesi için Devlet Bakanımız Ali Babacan ile görüşmemiz olmuştu ve bu görüşme sonucunda fındıkta destekleme kararı devam etmesi kararı çıktı. Ama bakıyorum bazı gazetelerde fındıkta alan bazlı desteğe karşı olanların beyanatları var. Bu destek ürün bazında verilmeli, bahçelerin yenilenmesi için verilmeli gibi..Fındık bahçelerimiz bir hayli yaşlı. Bu bahçelerin gençleştirilmesi lazım. Bununla alakalı bir proje Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülüyor ve bizde destek veriyoruz zaten. Ürün bazında desteği tartışabiliriz. Ama bunun için ortada bir afet var. Önce bu yaraların sarılması, bu yangının söndürülmesi lazım. ve alan bazlı desteğin devamı gerekir. Sadece Ordu ilimizde 8 tane ilçemiz (zirai dondan dolayı) fındık üretiminde sıfır çekmiş. Hangi ürüne ürün bazında destek veriliyor? Ürün bazında destekten bahsediliyor. Sayın Bakanla alan bazlı desteğin devamı sözünü aldık, daha bunu tartışmaya gerek yok. Önce yangını söndürmeye çalışıyoruz."

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.