Muğla'nın Fethiye ilçesi ve çevresinde "kırmızı altın" diye tabir edilen domatesin ihracatta 3 liradan değer bulması, üreticileri sevindirdi.
Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde 26 bin dekarlık örtü altı tarım alanında yaklaşık 8 bin çiftçi domates üretimi yapıyor. Ürünler yurtiçinin yanı sıra yurtdışına da gönderiliyor. Türkiye'de Antalya'dan sonra en çok domates üretilen yer olan bölgede, yılda yaklaşık 400 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.
Domates iç piyasada 1-2 lira, ihracatta ise 2,5-3 liradan değer buluyor. Kış aylarının sert geçmesi nedeniyle maliyeti artan domates, fiyatların yükselmesiyle çiftçiyi mutlu etti.
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yılın 4 ayında 105 bin 264 ton ihracat yapıldığını, bu yılın aynı döneminde ise ihracatın 98 bin 849 ton gerçekleştiğini ifade etti.
Fethiye için turizmden sonra en güçlü ekonomik kaynağın tarım olduğuna dikkati çeken Çalık, "Verimli topraklar ve iklimden dolayı Fethiye'de her türlü ürün bol miktarda yetişiyor. Bu yıl artan domates fiyatı da çiftçilerimizi sevindirdi. Yıl sonuna kadar ihracat rakamlarının artmasını bekliyoruz" dedi.
Çalık, domatesin bu dönemde çoğunlukla Rusya ve Romanya'ya ihraç edildiğini bildirdi.
- "Sert geçen kış kaliteyi düşürdü"
Hal komisyoncusu Atalay Yıldırım da bölgede sert geçen kış nedeniyle domatesin bu yıl az olduğunu kaydetti. Hava şartları nedeniyle domatesin bir ay geç kaldığını belirten Yıldırım, "Kalite düşük olmasına rağmen fiyatlar geçen yıla oranla daha yüksek. İlerleyen günlerde kalite düzelirse üreticiler daha çok para kazanır" diye konuştu.
Domates üreticisi Orhan Koç ise domates sezonunun yeni başlamasına rağmen iyi gittiğini, fiyatlardan bütün çiftçilerin memnun olduğunu, baharlık domatesi erken çıkanların yüzünün daha çok güleceğini belirtti.
Son Dakika