Ordu'nun Fatsa İlçe Ziraat Odası Başkanı Ziraat Mühendisi İbrahim Ethem Kibar son günlerde 8.50 TL'ye kadar düşen fındık fiyatlarına tepki gösterdi.
Başkan Kibar yaptığı açıklamada, "Fiyatlardaki düşüş, üreticilerimizin endişeli bekleyişi yerini sabırsızlığa bırakıyor. Sezona 12 TL'den açılış yapan ve sezon içerisinde 14 TL'ye kadar kendisine alıcı bulan fındığın bugün 8.50 TL olması kabullenebilir bir durum değildir. Fındık üzerindeki tekelleşme oyununa son vermek için artık somut adımlar atılması gerekiyor" dedi.
Başkan Kibar şöyle devam etti: "İhracatçıların fındık üzerinde oynadığını oyuna bir son verilmesi için hükümetimizin 2016 mahsulüne müdahale alımı yapacağını açıklaması yeterli olacaktır. Bu açıklama hem bugünkü fındık fiyatlarını hem de yeni sezon fındık fiyatlarını tatmin edici seviyeye ulaştıracaktır ve ihracatçıların oyununu bozacaktır. Gereksiz ve yetersiz her türlü açıklama fındık fiyatlarını daha da düşürdü. İhracatçılar, fındık üreticileri, manavlar ve hükümetle dalga geçer gibi oyun oynuyor. Tarım Bakanı Faruk Çelik Bey'in Fındıkla ilgili her açıklamasından sonra fındık fiyatlarında şok düşüşler yaşadık. Zaman kaybetmeden, zararın boyutu daha fazla büyümeden Toprak Mahsulleri Ofisi ya da devlet tarafından finansal desteklenen ve denetlenen bir Fiskobirlik kurumunun piyasaya girerek, 2016 sezonunda fındık alımı yapmak için hazırlıklara başlaması gerekiyor."
Başkan Kibar açıklamasını şöyle tamamladı: "Dünya üretiminin yüzde 75'ine sahip olan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Ülkemize hiçbir maliyeti olmadan yıllık yaklaşık 3 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Ülkemizin tarım ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 20'lik bir kısmını yalnız başına karşılayan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Ülkemizde 2,5 milyon insanı doğrudan 10 milyon insanımıza dolaylı yönden getiri sağlayan bir tarım ürününden bahsediyoruz. Maalesef serbest piyasa ekonomisine bırakılan fındığımız yıllara göre dalgalı bir fiyat izleyerek tekelleşme yolunda ilerliyor. Fındığımız bu dalgalanmadan dolayı artık üretici için ana geçim kaynağı olmaktan çıktı ve artık köylerimiz boşaldı. Ülkemiz için stratejik bir tarım ürünü olması gereken fındığımızda biran önce taban ve tavan fiyat uygulamasına geçilerek. Arz fazlası olduğu dönemlerde müdahale alımı, talep fazlası olduğu dönemlerde ise müdahale satımı yapılacak bir sistem kurulması gerekiyor. Üreticilerimiz ürününü en düşük ve en yüksek satacağı fiyat aralığını bilmesi gerekiyor. Fındığımızın geleceği ve köylerimize geri dönüşün tek yolu budur. Fındıkta devlet politikasız bir gelecek düşünülmesi mümkün değildir."
İHA