Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 'Koru ve Yetiştir' (Save and Grow) girişimini, sürdürülebilir tarım için genişletiyor.
FAO'nun 18 Ocak 2016 tarihinde piyasa sürülen yeni kitabı, dünyanın en önemli tahılları mısır, pirinç ve buğdayın doğal ekosistemi bozmadan hatta ekosistemi iyileştirerek nasıl üretilebileceğini ele alıyor. Mısır, pirinç ve buğday insanların ihtiyaç duyduğu kalorinin %42,5'ini, proteininin ise %37'sini karşılıyor. Dünya genelindeki durum çalışmalarını inceleyen yeni kitap, FAO'nun tarımda benimsediği "Koru ve Yetiştir" yaklaşımının en önemli tahıl ürünlerinin üretiminde nasıl başarılı olduğunu gösteriyor. Ayrıca tarım için daha sürdürülebilir geleceğe dikkat çeken kitap, dünyanın yeni sürdürülebilir kalkınma gündemini nasıl izleyeceği hakkına bilgi veren pratik bir kılavuz görevi de görüyor.
FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, yoksulluğu ortadan kaldırmak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için izlenen uluslararası yaklaşımın, uzun vadede daha fazla verim alınabilecek daha sürdürülebilir ve kapsayıcı tarımı benimsemesi gerektiğini açıkladı.
2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırmayı ve karasal ekosistemleri sağlam temeller üzerine oturtmayı hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs) ve Paris İklim Değişikliği Anlaşması (COP 21) gibi iki önemli küresel anlaşmanın, gıda sistemlerinde her şeyi kapsayan yenilikleri savunduğunu söyledi.
Graziano da Silva, günümüzde dünya tahıl hasadı rekor seviyede olsa da, üretim kaynaklarının yer altı sularının azalması, çevre kirliliği ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi nedenlerden ötürü risk altında olduğunu sözlerine ekledi.
Küresel gıda üretiminin, 2050 yılındaki nüfusu besleyebilmek için tarıma elverişli mevcut arazilerde ve iklim değişikliği sorununun gölgesinde %60 oranında artması gerekiyor. Bu da, dünyadaki tahıl ürünlerinin çoğunu yetiştiren küçük ölçekli çiftçilerin ekolojik dengeyi bozmadan daha verimli üretim yapması gerektiği anlamına geliyor.
'Koru ve Yetiştir'; üretimi artırmayı, doğal tarım kaynaklarını korumayı ve iyileştirmeyi, doğal ekosistemden faydalanarak kimyasal ürünlere olan bağımlılığı azaltmayı ve çiftçilerin brüt gelirini artırmayı amaçlayan çevre dostu, sürdürülebilir tarım için FAO tarafından yürütülen bir girişim. Dolayısıyla bu girişim, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına ve iklim değişikliğine karşı direncin artırılmasına da yardımcı oluyor.
'Koru ve Yetiştir' uygulamaları kapsamında Malavi ve Zambiya'da yanındaki mısır bitkileri güneşe en çok ihtiyaç duyduğunda yapraklarını döken gölge ağacı başarıyla yetiştirildi.
'Koru ve Yetiştir' girişimi nedir?
'Koru ve Yetiştir', "daha az kaynakla daha çok şey" üretmek için ekosistemden yararlanma tekniklerini paylaşan bir FAO girişimi. 'Koru ve Yetiştir' girişiminin temelinde beş önemli unsur yer alıyor. Bunlar; sürdürülebilir tarım, toprak sağlığının iyileştirilmesi, daha fazla verim elde edilebilecek tahıl ürünlerinin seçilmesi, etkin su yönetimi ve zararlı böceklerle mücadele. 'Koru ve Yetiştir' bunların hepsini, ekolojik dengeyi bozmadan, ekolojiden faydalanarak yapıyor. Örneğin, Çin'de balık ve pirinç sistemi uygulanıyor. Çinli çiftçiler, pirinç yetiştirdikleri tarlalarda balık da yetiştiriyor. Bu balıklar, zararlı otları ve böcekleri yiyerek, sağlıklı tarım yapılmasını sağlıyor. Ayrıca yetiştirilen balıklar satılarak ekstra gelir elde edilmiş olunuyor.
Hükümet desteği şart!
FAO'nun 'Koru ve Yetiştir' girişimini esas alarak çalışan küçük ölçekli çiftçiler, hemen olmasa da faydalarını gördü. Bu nedenle, girişimin uzun vadeli olabilmesi için güçlü kurumsal bağlılığa ihtiyaç duyuluyor.
Hükümetin, her yıl farklı ürün ekmeyi amaçlayan çiftçilerin karşılaştığı risklerden en az zararla kurtulabilmeleri için onlara mahsul sigortası, sosyal koruma programları ve kredi imkanları sağlaması gerekiyor.
Hayal Senem Sayan
FAO