Hatay'ın Arsuz ilçesinde, ezilmiş olduğu için piyasa değerini yitiren incirler, yöre halkı tarafından "belben" adı verilen pestil yapılarak ekonomiye kazandırılıyor.
İlçedeki incir ağaçlarından hasat edilen ürünler iç piyasaya sunulurken, yere döküldüğü için ekonomik değerini yitirenler ise farklı bir yöntemle değerlendiriliyor.
Yöre halkı tarafından ağaçların altından toplanan incirler yıkanıyor ve ardından eziliyor. Daha sonra susamla karıştırılarak yarım saat boyunca kazanlarda kaynatılan incirler ardından evlerin damına seriliyor.
Güneş altında 2 gün kurumaya bırakılan incir sertleştikten sonra kare şeklinde kesiliyor. İşlemler sonunda pestil haline getirilen incirler yöre halkı tarafından "belben" adıyla satışa sunuluyor.
Belben üreticisi Gülnaz Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, incirin yöre halkı için çok değerli bir ürün olduğunu belirterek, "İncirin dökülenlerini de değerlendirerek ciddi bir gelir sağlıyoruz. Bu sayede yetiştirdiğimiz hiçbir ürün ziyan olmuyor" dedi.
Karaca, içine fındık, ceviz ve fıstık da ilave edilen belbenin kilogramının 40 liradan satıldığını söyledi.
Haberler.com