Etin raf ömrü için doğal bir çözüm geliştirildi. ABD merkezli bir besinsel bileşen firması olan Kemin, tadını kokusunu veya rengini olumsuz bir şekilde etkilemeden donmuş eti koruyabilen doğal bir bitki özütü geliştirdi.
Doğal biberiye ve yeşil çay özütünün karışımı ile yapılan NaturFort 12 Dry ürününün etin raf ömrünü 5 ay uzattığı gösterildi.
NaturFort 12 Dry ürününün -18°C'de saklanan hamura sarılmış et kıymasının lipit oksidasyonunu yavaşlatıp yavaşlatamayacağını görmek için Kemin firması tarafından bir çalışma yapıldı.
Çalışmada NaturFort 12 Dry ürünü %0,15 ve %0,25 oranında denendi.
Donmuş et ve acılaşma sorunu
Çalışmada, doğal özüt ile muamele edilen örneklerin TBARS (tiyobarbitürik asit reaktif maddeleri) değerlerinin, kontrol örneğine kıyasla daha düşük olduğu belirlendi.
TBARS olarak ifade edilen ürünler, lipit peroksidasyonu (yağların indirgenme ürünleri) yan ürünü olarak ortaya çıkar. Lipit peroksidasyonu, yağların oksidatif olarak indirgenmesidir.
Araştırma çerçevesinde tat testleri de yapıldı. Buradan elde edilen sonuçlar, 2. aydan itibaren doğal bitki karışımı ile muamele edilmemiş kontrol örneklerinin daha az tercih edildiğini gösterdi.
Tat testine katılan birçok panelist, muamele edilmemiş kontrol örneğinin ransit (kokmuş, acılaşmış) bir koku ve tada sahip olduğu yorumunu yaptı.
Dahası, 3 ve 11. aylar arasında, en az tercih edilen ürünler muamele edilmemiş örnekler oldu.
Donmuş et kalitesi çok önemli
Kemin firmasında gıda teknolojileri pazarlama yöneticisi olan Kelly De Vadder, donmuş ambalajlı ette yaşanan birçok değişimin kalite için önemli olduğunu söyledi.
Kelly De Vadder, 'Elde ettiğimiz sonuçlar, donmuş et kıymasının lipit oksidasyonu açısından hassas bir matriks olduğunu teyit ediyor. Doğal özütler -18°C'de saklanan ürünlerin raf ömrünü 12 aya kadar çıkardı. Muamele edilmemiş örneklerin 7 ay dayandığı düşünüldüğünde, raf ömrü için 5 aylık bir artış söz konusu oldu' şeklinde konuştu.
F5 Haber