Geçen yıl 17 liradan satılan karkas et bu yıl yüzde 23 artıp 21 liraya ulaştı. Ortalama 25 liraya satılan kuşbaşı etin fiyatı ise markette 33, kasapta 35 liraya çıktı.
Et fiyatları her geçen gün artarken, vatandaşın alım gücü düşüyor. 2006 yılında 8 lira olan karkas etin fiyatı, 2013'te 17 liraya, 2014 yılında 21 liraya yükseldi.
YEM FİYATI 7 KAT ARTTI
Et fiyatlarının yükselmesinde en büyük etkeni yem fiyatlarındaki artışa bağlayan İtina Et Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Karaduman, "2006'da bir çuval yemin fiyatı 9 liraydı, şimdi 60 lira. Türkiye'de ciddi oranda bir yem sıkıntısı yaşanıyor. 8 yılda yem fiyatları 7 kat artmış" dedi.
BÜYÜKBAŞ TEŞVİK EDİLİYOR
Türkiye'de küçükbaş hayvan yetiştirmenin daha elverişli olmasına rağmen, devlet teşviklerinin büyükbaş hayvanlara olmasını eleştiren Karaduman, "Teşvik büyükbaşa veriliyor diye üretici zor ve masraflı olmasına rağmen büyükbaş yetiştiriyor.
Yetiştirilmesi daha kolay olmasına rağmen küçükbaş hayvan üretilmiyor. Bakıyorsunuz şu an kuzunun kemikli fiyatı 26 liradan başlıyor 60 liraya kadar çıkıyor. Bu rakamlar çok yüksek ama üretilmediği için tüketici mecburen bu fiyatlardan kuzu eti alabiliyor" diye konuştu.
12'İNCİ MAĞAZA MALTEPE'YE
Perakende et sektöründe faaliyet gösteren İtina Et Mağazaları, 12. mağazasını Maltepe Nish Adalarda açtı. Açılışta konuşan Karaduman, İtina'nın sektörde uygun fiyatlı bir seçenek olmanın ötesinde hayvanların beslenme aşamasından, kesimine ve nakliye, parçalamadan paketlemeye kadar tüm süreci tek elden kontrol ettiğini ifade etti.
HEDEFLERİMİZİ BÜYÜK TUTUYORUZ
Perakende sektörünün zor olduğunu anlatan Yusuf Karaduman, "Özellikle et ve süt ürünleri perakendesinin kalite, hijyen ve İslami usullere uygunluğunun takibi ve bunu uzun süreli devam ettirmenin ayrı bir zorluk olduğunun bilincindeyiz.
Ancak halkımızın bu konuda yeterli bilgiye sahip olmasa da hassas olduğunu gözlemleme şansımız oldu. Bu da bize hedeflerimizi daha büyük tutma konusunda cesaret veriyor" dedi.
Bugün