Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, kent genelindeki modern gübreleme çalışmalarının hızla devam ettiğini, birçok ilçelerde ise tamamlandığını ifade etti.
Müdür Söğüt, 2014 yılında Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortak yürütülen 'Buğdayda Klorofil Okuması ile Mevsimsel Gübre Tavsiyesi' çalışmaları kapsamında 2016 üretim sezonunda il genelinde, modern gübreleme çalışmalarının tamamlandığı kaydetti. Söğüt, "Buğday üretimin yoğun yapıldığı Alpu, Seyitgazi, Çifteler, Günyüzü, Sivrihisar, Mahmudiye Tepebaşı, Odunpazarı olmak üzere toplam 8 ilçede 21 çiftçimizle bin 401 dekar alanda okuma ve gübre tavsiyesi çalışmaları yapılmıştır." dedi
Çiftçilerin geleneksel gübreleme metotlarına göre gelişen yeni teknikler ile daha az gübreyi doğru zamanda kullanarak daha fazla verim ve kalite almalarının sağlandığını aktaran Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü, sözlerini şöyle tamamladı: "Çiftçimizin göz kararı veya maliyetine göre üst gübresi atması yerine bitki yapraklarının klorofil düzeylerine göre projemize katılım gösteren çiftçilerimize üst gübreleme tavsiyelerinde bulunulmuştur. Yeni gübreleme metodu ile bitkilerin tüketebileceği optimum gübreyi bitkiye vererek, hem toprağın ve suların nitrat kirliliğinden etkilenmemesi, hem de girdi maliyetlerinin büyük kısmını oluşturan gübre maliyetlerinin düşürülmesi sağlamıştır."
Haberler.com