Hepimizin köy yaşamına bir özentisi vardı. İnek alayım köye yerleşim diyenden, köyden bir ev alacağım tavuk bakacağım diyene, ben pazar ve market ürünü yemek istemiyorum köye yerleşip kendi mahsulümü kendim yapacağım diyene kadar herkes köy hayatına özenir ama köyle alakalı çoğu şey hakkında bilgi sahibi değildir.
Uzaktan davulun sesi hoş geliyor yani. Köye yerleştin peki nasıl tarım yapacaksın?, Nasıl gübre vereceksin?, Nasıl inek sağacaksın? Eski köye yeni adet geldi haberiniz yok.
ÇAPA
Tarımda ve evlerde olmazsa olmaz materyaldir çapa bilmeyen kullanmayan yoktur. Tarlaya dikilen bütün mahsullerin çapalamaya ihtiyacı vardır. Durum böyle olunca çapa eski çağlardan beri tarımın her alanında kullanılmaktadır.
Milyarlarca yıl evvel yabani hayvanların avlanmasında, tuzaklar hazırlamada ve geçimlerin sağlanmasında çapanın kullanıldığı biliniyor. Kullananlar iyi bilir uzun saatler çapa yapınca avuç içlerin yara olur. Sonra zamanla o yaralar nasır bağlar.
Çağ değişti teknoloji her alanda olduğu gibi tarımda da ilerlemeye başladı, nasır tutan eller kalem tutmaya başlayınca çapanın yerini daha gelişmiş çapa makinası aldı. Köylülerin işi kolaylaştı. 10 kişinin yapacağı işi bir çapa makinası tek başına yapmaya başladı. Eski köye yeni adet geldi.
İNEK SAĞMA MAKİNESİ
Şu İnekler Yüzünden İki Dünya Yüzü Göremedim
Eskiden kadınlar sabahın beşinde kalkar, alır kovaları girer ahıra başlar saatlerce 5-10 tane ineği sağmaya. Sonra da sağdığı sütleri bidonlara doldurur sütçünün geleceği en yakın istikamete götürür. Bu olay gece gündüz her gün tekrarlanır. Yıllarca kadınların bu konudaki sıkıntıları bitmez. Taki süt makineleri çıkana kadar. Süt makinelerinin gelmesi en çok kadınlara yaradı. Parası ve hayali olan çiftlik kurma işine daha sıcak bakmaya başladı.
Makinelerin yayılmaya başlamasıyla kadınlar kocalarının başını didikleyip bu makinelerden aldırdı. Hem zamandan tasarruf ettiler. Hem de süt verimi arttı, hayvanlarda rahat etti. Tepik atmaktan kurtuldu.
Bana sorarsanız küçük çiftçiye teknoloji süt makinesiyle geldi. Çokta iyi geldi.
MODERN ARICILIK
Arıcılık ilk çağlarda keşfedilmiş bunun en güzel örneği de mağara duvarlarına arıcılıkla ilgili yapılan resimler. Gerçek anlamda arıcılık insanların ağaç kabuklarında arı kolonilerini imha etmeden, içerisindeki balın bir kısmını alıp, arıların ihtiyacı olan balı bırakmalarıyla başladı.
Arılar, Güzelim Çiçekleri Beğenmez Olmuş
Eskiden amcaların dedelerin yaptığı arıcılığa geleneksel arıcılık deniyor. Günümüzde de hala devam etmekte. Peki geleneksel yöntemlerle arıcılık yapanlar hangi sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Bir kere ilaçlama yapmak, kovan içi problemler, ana arıyı daha verimli hale getirmek gibi problemler yaşanıyor.
Arılar Rahata Kavuştu
Bakıldığı zaman geleneksel sistemin tek avantajı üretimde yapay hiçbir şeyin olmaması . Bu yeterli bir sebep değil mi diyorsunuz. Aslında değil iklim ve zaman değişiyor, doğal olanı korumak çok zor. Peki modern arıcılıkta ne var diyenler modern arıcılıkta bir kere arılar daha az yoruluyor çünkü petek yapmak zorunda kalmıyorlar. Petek yapmaya harcadığı zamanı hal yapmaya harcıyor.
Polen, arı zehri, arı sütü gibi ürünler rahatlıkla alınabiliyor. Tabir bunların yanında modern arıcılığın dezavantajı varki oda yapay petek konusunda duyulan kuşku. Bırakın yaa arıcılığın modernliği mi olurmuş arkadaşım diyenler, oluyor işte gördüğünüz gibi..
http://www.tarim.com.tr/Aricilik-ve-Bal-Hasadi,1243vg
TAVUK ÇİFTLİKLERİ
Senin Tavuk Benim Bahçeyi Eşelemiş
Çocukluğumdan bir örnek vereceğim, babaannem hasta olan tavuklara çamaşır suyu içirirdi. Tavuk iki silkelenir sonra kendine gelirdi. Tavuğun ölmemesi ilgincime gider, üzerinde hep düşünürdüm. Bu yöntem babaannemin tavuk ölümlerine karşı kendi kendine almış olduğu bir yöntemdi.
Tavuklar fink fink her yeri gezer. Komşular arasında senin tavuğun benim tavuğum tartışmaları çıkar. Bu olaylar büyür büyür işin ucu darılıp,küsmelere kadar gider. Zamanla insanlar tavukları azaltmaya başladı. Ya hastalık geldiği için kesmek zorunda kalıyorlar ya da bir çare bulamadıkları için tavuklar telef oluyordu. Böylece gezen tavuk yumurtaları aranır hale gelmişti.
Modern tavuk anlayışı hakim olmayaınca insanlar zamanla tavuk çiftliklerine merak saldı. Kahvelerde erkekler kendi aralarında konuştu biraz parası olan bu işe girdi. Peki modern tavukçuluk nasıl oluyordu? Öncelikli olarak tavuk çiftliği açacak olan bir kişinin bu konuda bilgi sahibi olması gerekiyor. Ruhsatlar izinler alınmalı, soğutma, etiketleme ve sınıflandırma yöntemleri öğrenilmeli.
Bunların yanında teknik ekipmanda oldukça önemli. Tavuk besleme ve sulama ekipmanları, tavuk işleme makinaları, kuluçka ekipmanları, yem endüstrisi, aşı ve ilaç sanayi ile pazarlama işlevlerinde ticaret sektörü, kuluçka makinesi, yemlik suluk, ayak makinesi, yumurta kartonları ve sandıklar, kesim ve işletme tesisleri, taşıma haberleşme araçları gibi pek çok ekipman tavuk çiftliği açarken olması gereken ekipmanlar. Bunlar olmadan modern tavukçuluğa geçmeniz oldukça zor. Tavukçuluk sektörü hızla ilerliyor ve iyi para olduğu söylentileri de var. Ekipmanı kurun tavuğunuza kimse kış demesin.
tarım.com.tr