Bal üreticileri, uzun süreli kullanılan arı kovanlarının, bal üretiminde kalite ve rekolteyi düşürdüğünü söylüyor.
Üreticiler, Avrupa Birliği(AB) ülkelerinde kovan kullanma yılının 5 yılla sınırlı olduğunu belirtiliyor. 5 yılın sonununda kovanlarda arı hastalıkları oluşmaması için toplu yakıldığını ifade ediyor.
Manavgat Bal Üretici Birliği Başkanı Hasan Kocademir, AB ülkelerinde kovan kullanım süresi ortalama beş yıl olduğunu, bunun Türkiye'de ise 30 yıl olduğunu söyledi. Bazı illerde bunun dededen babadan kalma kovanlara bağlı 40 yıla bile çıkabildiğini belirten Kocademir, toplum arasında eski olan kovanın balı daha kaliteli olacağı anlayışının yanlış olduğunu kaydetti.
Manavgat'ta bal üretimiyle ilgili açıklama yapan Kocademir, 5 yılın üzerinde kullanılan kovanların arı üretiminde bir risk olduğunu söyledi. Bal üretiminde marka ve kalitesiyle söz sahibi olmuş ülkelerde bu sürelin 5 yıl olduğunu Ukrayna'da ise bu sürenin daha aşağı olduğunun altını çizen Kocademir, "Çoğu zaman eski bir kovanda uzun yıllara bağlı oluşan bir hastalık bütün arıları öldürebilir. Kovanlar her yıl mutlaka temizlenmesi gerekir. Eski kovanın balı kaliteli ve lezzetli olur anlayışı tamamen yanlış bir anlayış. Bal alımı sonrası dezenfekte edilmeyen her kovan arı sağlığı açısından büyük bir risktir. Bölgemizde geçmiş yıllarda bazı arıcılar, eski kovan kullanımına bağlı kovanlarında toplu arı ölümleri olmuştur. Kirli ve eski kovan hem arı hemde sağlıklı bal alımı için tehlikelidir." diye konuştu.
Manavgat'ta kayıtlı 275 arıcının 10 bine yakın kovanının olduğunu belirten Kocademir, bölgede kovan hijyenine özel önem verdiklerini, eskiyen kovanların kullanılmaması hususunda üyelerini sürekli bilgilendirdiklerini kaydetti. Kaliteli bal alımı için arıcıların kesinlikle kovanlarını insan yerleşimin olduğu yerlere koymaması konusunda uyaran Kocademir, insan yerleşimi ve zehirli gaz maruzuna karşı yol kenarlarına kovan koymanın yasak olduğunu söyledi. Kocademir, Manavgat'ın dünyada belli yerlerde üretilen sütlüce ve kekik balı üretim yerlerinden biri olduğunu, bununda zengin bitki örtüsü, florası ve zengin endemik bitki türü çeşitliliğine borçlu olduğunu sözlerine ekledi.
Manavgat'ta kekik balının kilosunun 45 ile 60 liradan satıldığı belirtildi. Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl Manavgat'ta 210 ton bal üretimin olduğu, bununda ekonomik değerinin 3 milyon lira olduğu belirtildi.
Son Dakika