ELMALAR AĞAÇTA KALDI

Elma yetiştiricileri yükselen mazot, gübre, ilaç ve girdi fiyatları nedeniyle para yapmadığı için elmaları ağaçta bırakıyor, bazı çiftçiler ise ağaçları aynı nedenle kesme yoluna gidiyor. Konu hakkında konuşan Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş sorunun sürdürülebilir bir kooperatif düzenin yerleşmesi ile çözülebileceği görüşünü belirtti. Savaş; Sürdürülebilir bir kooperatif düzeni ile pazarlama konusu çözülebilir diye düşünüyorum dedi.

Tarımda ilaçlamada dışa bağımlı oluşumuz, Türk parasının değer kaybetmesi ile gelişen mazot ve gübre fiyatı artışları ile girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle özellikle elma yetiştiricileri meyveleri ağaçta bırakıp toplamıyor, bir kısmı ise ağaçları kesme yoluna gidiyor. Konu hakkında gazetemize açıklamada bulunan ZMO Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş pazarlama konusunda yaşanan sıkıntıların sürdürülebilir kooperatif düzeni ile çözüme ulaşacağını dile getirdi. Prof. Dr. Savaş gerçekleştirdiği konuşmada şu ifadeleri belirtti; "Sadece ilaç değil mazot da gidiyor, gübreler öyle, tarımsal ilaçlar öyle... Dolar yükseliyor ve biz bu tarımsal ilaçlarda tamamen dışa bağımlıyız. Girdi fiyatları çok yükseldi önümüzdeki dönemde de doların yükselmesi ile birlikte daha da yükselecek. Özellikle meyvecilik ve bunun içerisinde de elma girdiye bağımlı olarak yapılıyor. Zamanında bütün ilaçlarını, bütün işlemlerini yapmazsanız yani bakımını iyi yapmazsanız bir şey alamıyorsunuz. Bir de pazarlanmasında sorun çıkınca insanlar para kazanamadılar bu sene. Para kazanmayı bırakın maliyetini çıkartama-dılar. Pazarlanmadı. Toplama parası verme-mek için maliyetten de kaçınmak açısından üzerinde bıraktılar ve toplanan elmaların da bir kısmına bakıyorum ki satılmadı. Pazarlama konusunda sorun var. İhracat konusunda da sıkıntılar oluştu. Meyveci zor durumda, özellikle elmacılar..." 

Çare kooperatif!

ZMO Çanakkale Şube Başkanı Türker Savaş; "Bazı yerlerde iyi kooperatifler var yalnız burada çiftçinin de biraz kabahati var. Çiftçiler kooperatif kültürünü bir türlü geliştiremiyor. Eskiden imece yapardı bu insanlar ancak şimdi fırtsatçılık var. Kooperatiflerde bazı sorunlar var ama bunların arasında iyi çalışan kooperatifler de var.  Bakıyorsunuz para etmediği yıllarda çiftçi benim malımı sat diye kooperatife baskı yapıyor ama para ettiği yıllarda da kooperatif üzerinden değil de açıktan satmaya çalışıyor. Kooperatif süreklilik ister. Kooperatif vasıtasıyla siz büyük pazarlarla sözleşme yapabilirsiniz. Ancak malı büyük yerlere kooperatif aracılığı ile pazarlayabilirsiniz. Çünkü büyük miktarlarda ister oraları. Bir de bunun sürekli olması gerekiyor. Sürdürülebilir bir kooperatif düzeni ile pazarlama konusu çözülebilir diye düşünüyorum. Ancak herkesin bu sürdürülebilirliğe uyması lazım." dedi. 

Çanakkale Olay
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.