ELBİSTANLI ÇİFTÇİ 200 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, yaşanan kuraklık ve don olayı nedeniyle 2014'ün tarım sektörü açısından dibe vurulan bir yıl olduğunu belirterek, "Elbistan çiftçisi, 2014 yılında 200 milyon lira zarar etti" dedi.

2014 yılının tarımsal açıdan değerlendirmesini yapan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bu yılda özellikle hububat ve kayısı üretiminde büyük kayıplar yaşandığını kaydetti.

Hububattaki kaybın yüzde 70'lere ulaştığını belirten Başkan Bulut, üretiminde hatırı sayılır bir yere sahip olunan kayısının da don olayı nedeniyle tamamının etkilendiğini ifade etti.

Türkiye'nin büyük bir bölümünü etkisi altına alan kuraklık ve don olayları nedeniyle çiftçinin 2014 yılında içinde bulunduğu durumu 'kara yıl' olarak nitelendiren Başkan Bulut, "2014 yılında Türkiye'de tarım tam anlamı ile dibe vurmuştur" şeklinde konuştu. Türkiye'nin 2013 yılındaki hububat üretiminin 22 milyon ton olduğuna dikkat çeken Başkan Bulut, 2014 yılında bu rakamın 18 milyon tona gerilediğini belirterek, "Bölge çiftçimizde aynı şekilde büyük zararlara uğramıştır. 2013 yılında Elbistan'da 200 bin ton olan tahmini hububat rekoltemizde 2014 yılında yüzde 60-70 varan bir düşüş olmuştur. Çiftçimizin sadece hububattan maddi olarak zararı 100 milyon TL civarındadır. Meyvecilik de aynı şekilde etkilenmiştir. Başta kayısı olmak üzere diğer meyveler de don olayından ve kuraklıktan etkilenmiştir. Bu da fiyatları ister istemez etkilemiş ve 4-5 katına kadar yükselmesine neden olmuştur. Bölgemizde 1 milyon 200 bin kök kaysı ağacı var.

29 Mart 2014 yılındaki aşırı don olayından dolayı tamamı yandı mevcut meyve ağaçlarında yaş meyve olarak tahmini 50-60 bin ton rekolte elde edilirdi. Ancak 2014 yılında hiç kayısı olmadı. Bölgemizin kaysısı Malatya kaysısı ile aynı cinste olduğu için fırınla kurutulur, islim yapılır veya güneş kurusu yapılır, yaş kaysı 50-60 bin ton yaş kaysı meyvesinden 15 bin ton kuru kaysı elde edilir. Soğuktan yanmadığı senelerde kaysının parasal getirisi 60 milyon TL'dir. 2014 yılı gibi afet senesinde yılındaki getirisi fiyatlar yüksek olduğu için en az 200 milyon TL olacaktı. 2014 yılında Elbistan çiftçisi hububat ve kayısı meyvesinden zararı 150 milyon TL civarında olmuştur" dedi.

Elbistan Ovası'nda yetiştirilen diğer tarım ürünlerine ilişkin de bilgiler aktaran Başkan Bulut, "Şekerpancarında şeker oranı çok düşük çıktı. Kuraklık nedeni ile yine çerezlik ayçiçeğinin rekoltesi düştü ve 2013 yılındaki fiyatların altında satıldı, Domateste aşırı sıcaklardan dolayı hastalık meydana geldi ve tarlada çürüdü. Ayrıca sebze üretiminde de yine kuraklıktan aşırı sıcaklardan ve çeşitli hastalıklardan dolayı rekolte düşüşü yaşanmıştır. Elma, ceviz, kiraz gibi meyvelerde 29 Mart 2014 yılındaki soğuk ve don olayından etkilendi, tamamen yandı" ifadelerini kullandı.

Çiftçinin yaşadığı olumsuzluklara rağmen devletten yardım alamadığını bankalardan kredi kullanarak günü kurtarmaya çalıştığını savunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, "Bu olumsuzlukları üst üstte koyduğumuz zaman 2014 yılında çiftçimizin zararı 200 milyon TL civarında gerçekleşmiştir. Çiftçinin yanı sıra esnaf da bu durumdan ciddi olarak etkilenmiştir. Bu paranın birçoğu Elbistan'a girecekti. Bu olumsuzluklara rağmen devletimiz çiftçiye bir kuruş yardım etmemiş; çiftçimiz de bankalardan borç para alarak günü kurtarmaya çalışmıştır. 2014 yılı tarım sektöründe kötü bir yıl olarak zihinlerimizde kalacaktır" şeklinde konuştu.

Başkan Bulut, 2015 yılının bu tür olumsuzlukların yaşanmadığı bereketli ve bol kazançlı bir yıl olması temennisinde bulunarak açıklamasını tamamlandı.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.