Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 2016 yılı süne mücadelesi kapsamında sürvey çalışmalarına 4 ekip ve 12 kişilik teknik personelle başladı.
Elbistan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, Elbistan'da hububat üretimi yapan çiftçilerin alın teri ve emeğinin karşılığını alabilmesi için süne mücadelesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Özcan, tüm ilçede sürvey çalışmalarının devam ettiğini, metrekarede 7 ve üzerinde nimf tespit edilmesi halinde kimyasal mücadeleye karar verileceğini ifade ederek, kimyasal mücadelenin yanı sıra sünenin doğal düşmanlarını kullanarak ekolojik dengeyi korumaya da özen gösterdiklerini söyledi.
Süne zararı
Kışı yüksek dağlarda ergin dönemde geçiren süne, buğdayların başağa kalkma döneminden itibaren buğday alanlarına iniş yapar. Bir süre beslenen kışlamış erginler yumurtalarını paketler halinde bırakır. Yumurtadan çıkan nimfler bitki özsuyu ile beslenir. Başaklanma döneminde başaklardaki danelerle oburca beslenen nimfler ergin hale gelir, beslenir ve hasat sonrasında yazlamak ve kışlamak üzere dağlara göç eder. Süne zararını hububatın tüm gelişme dönemlerinde yapmaktadır. En belirgin zararları Kurtboğazı zararı, Akbaşak zararı ve Dane Emgi zararıdır.
Elbistanın Sesi