Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör buğday, arpa ve çavdar gibi yerleştiği ürünlere yüzde 30 oranında zarar veren ekin kurdu böceğine (Zabrus Spp) karşı üreticileri uyardı.
Ekin kurdu böceğiyle tarlada mücadele edilmediği zaman zarar oranının yüzde 100'e ulaştığını vurgulayan Özden Güngör, tarlaların sık sürülmesini ve ekilecek tohumların da ilaçlanmasını önerdi.
Ekin kurdu zararlısı hakkında hazırladığı raporla ilgili konuşan ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, geniş baş ve fırlayan sırt kısmı nedeniyle böceğe 'Ekin Kambur Böceği' adının da verildiğini belirtti. Ekin kurdunun hasada yakın günlerde başak tanelerini, ekimde ise toprak altındaki taneleri kemirdiğini söyleyen Güngör böceğin buğday, arpa, çavdar ve nadiren de yulaf ürününde görüldüğünü kaydetti. Böceğin hububatta ortalama yüzde 10- 30 zarar yaptığını bildiren Güngör, "Eğer mücadele yapılmazsa zararı yüzde 100'e ulaşabilmektedir. Zarar oranı toprak tipine, kardeşlenmeye, ürün rotasyonuna ve toprak rutubetine bağlı olarak değişir. Sonbahar ayları ılık ve yağışlı geçtiğinde kendini daha fazla göstermektedir" dedi.
ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI
Hububattaki saç yumağı gibi kalan yaprakların ekin kurdu zararının en tipik belirtisi olduğunu aktaran Özden Güngör, şunları kaydetti:
"Tarlada öbek öbek boşluklar veya sıralarda eksilmeler meydana gelmektedir. Üreticiler bu zarar şeklini bazen don zararı veya soğuk vurması ile karıştırabilirler. Ergin ekin kurdu sonbaharda ekilen taneleri yemekte yazın ise başaklar üzerinde beslenmektedir. Zararlı genellikle gündüz bitkilerin veya toprak keseklerinin altında saklanmakta, gece beslenmektedir. Erginler sonbaharda çiftleştikten sonra yumurtalarını toprağın 15-20 santimetre derinliğine bırakmaktadır. Yumurta bırakıldıktan 2-3 hafta sonra, sıcaklığa ve toprak rutubetine bağlı olarak larvalar çıkmaktadır. Çapa bitkisi ile rotasyon, nadasa bırakılan tarlaların sürülmesi, kabarmış tarlaların sıkıştırılması, böceğin hareket kabiliyetini azalttığı için yararlı olmaktadır.
Ekimden 20-30 gün önce yapılacak bir toprak işlemesi böceğin ergin ve yumurtalarını yok edecektir. Kışa bitki ne kadar kuvvetli girerse zararlıdan o kadar az etkilenmektedir. Tohum ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır. Yüzey ilaçlaması larva zararının bölgelere göre belirgin bir şekilde görüldüğü geç sonbahar yada erken ilkbaharda yapılır. Tarlalar kışın da kontrol edilmeli zarar devam ediyorsa yüzey ilaçlaması yapılmalıdır. İlaçlama hava sıcaklığının 10 derecenin üzerinde olduğu zaman yapılmalıdır."
Haberler.com