Hükümet, Milli Tarım projesi kapsamında teşvik programı hazırlığı içerisinde olduğunu duyurdu. Bu kapsamda Ege Bölgesi'nde tekrar pamuk üretiminin arttırılması ve ithalatın önüne geçmek amacıyla çifçiye destek verilecek. Konuyla ilgili İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Gelecek yıl 1 milyon ton pamuk ile ithalatın önüne geçilecek dedi.
Hükümet milli tarım projesi kapsamında teşvik paketi hazırlığında. 941 havzada hangi ürünün ekileceği belirlenirken, birçok farklı alanda yapılan üretime de ciddi destek sağlanacak. Türkiye'nin tarımda ithal ve ihraç edilen ürünlerinin listesi belirlenerek ekimi yapılacak alan ve arazilerin bir listesi hazırlandı. Bu liste ile havza modeli olarak tanımlanan sistem ile ilgili ayrıntılar da netleşmeye başlarken planlanan sisteme göre Ege'de pamuk teşvik edilecek.
Pamuk ithalinin önüne geçmek amacıyla Ege Bölgesi'nde pamuk ekimi teşvik edilecek. Ege'de belirlenen havzalarda pamuk ekenler desteklenecek. Türkiye yıllık 4 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyuyor. Bunun 2 milyon tonu ithal ediliyor. İzmir, Manisa, Aydın gibi daha önce pamuk ekilen arazilerde yeniden aynı ürüne dönülmesi için teşvik verilecek.
Konuyla ilgili konuştuğumuz İzmir Ticaret Borsası Meclisi ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, 'Eğer doğru uygulama yapılırsa gelecek yıl 1 milyon tona ulaşırız. Böylelikle de ithalatın önüne geçilir' dedi.
Başkan Kocagöz, Tarım Bakanlığı'nın 2017'de yeni bir tarım teşviğine geçmeye yönelik bir isteği ve planlaması olduğunu, yapılan bu çalışma da onun bir sonucu olduğunu belirtti. Kocagöz yeni sistem ve teşviklerle ilgili olarak '1 Ocak 2017'den itibaren Tarım Bakanlığı'nın yeni bir teşvik sistemine geçme yönünden zaten bir kararı vardı. Bu kararda iki şey önemliydi. Bir tanesi havza modeli. Havza modeli başlı başına doğru uygulandığında çok iyi bir model. İkincisi de ona paralel kilogram bazında değil alan bazında destek sistemine geçilecek olması.
Teşvikler en az enflasyon düzeyinde olmalı
Açıklamanın yeni olduğu için ayrıntıları bilmediklerini belirten Kocagöz, 'Burada detayları bilmemiz lazım. Eskiden üretici ne alıyordu şimdiki teşvikle ne alacak o zaman değerlendirebiliriz. Bu yüzden miktarlarla ilgili sorunuza cevap veremiyorum. Umarım yeterli bir miktar olur. Çünkü üretici en son kilogramda 75 kuruş destek alıyordu. Geçtiğimiz yıl şu anda hasadı yapılan pamuk için olumlu sonuç verdi. Bunun haricinde mazot, gübre desteği de var. Bu verilen teşviklerin en az enflasyon düzeyinde arttırılması gerekir. Üreticinin kullandığı gübre ve mazottaki artışta bilindiği gibi enflasyon düzeyinde zamlar gerçekleşiyor. Bu nedenle en az enflasyon düzeyinde arttırılması gerekiyor' diye konuştu.
Üretici kazanırsa pamuğa yönelir
Daha önce pamuk ekilen ama şimdi ekilmeyen araziler için de açıklamada bulunan Kocagöz, 'Üretici kazanırsa pamuk eker' dedi. Kocagöz, 'Yıllarca denendi olmadı. İki unsur var burada. Ekonomik olarak bu işten para kazanması lazım üreticinin. İkincisi uzun vadeli planlama yapılmalı. Uzun vadeli planlamada da biz hep 5 yıl şartını öne sürdük. Onlar 3 yıl olarak başlayacaklar bu sene. Bu da son derece güzel bir haber' diye konuştu.
Haber Ekspres