Et ve Süt Kurumu, kesimlik ve besilik hayvan, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, süt ve süt ürünlerini alıp satabilecek, gerektiğinde ithal veya ihraç edebilecek
Türkiye, ihtiyaç halinde et ve süt piyasasına doğrudan müdahale edecek kuruma, resmen kavuştu. Et ve Balık Kurumu’nun geçen yıl nisan ayında ismi Et ve Süt Kurumu (ESK) olarak değiştirilirken, yeni kurumun ana statüsü dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı ve ESK regülasyon görevini yerine getirecek yetkileri almış oldu.
Et fiyatlarının aşırı yükseldiği dönemde fiyatları kontrol amacıyla hayvan ithalatıyla görevlendirilen ve 2010'dan itibaren et piyasasında regülasyon görevini yerine getiren ESK, dünden itibaren ana statüsünün yayınlanmasıyla birlikte artık süt ve balık piyasasına da müdahale edebilecek. Yeni kurum, özellikle sözleşmeli sütçülük uygulamasını yaygınlaştırarak piyasada arz güvenliğinin sağlanmasına yol açacak. Piyasada arzın fazla olduğu dönemde, süt üreticisinin fiyat düşüşünden etkilenmemesi için alım yönünde müdahale edecek olan ESK, tam tersi arz eksikliği döneminde de stoklarını piyasaya sürerek, sanayici ve tüketicinin fiyat yüksekliğinden etkilenmemesini sağlayacak.
Sermayesi 725 milyon lira
Dün yayımlanan ana statüye göre iktisadi devlet teşekkülü statüsüyle kurulan ESK’nın sermayesi 725 milyon lira olarak belirlendi. ESK’nın kuruluş gerekçesi şöyle yer aldı: “Devletin genel hayvancılık politikası çerçevesinde, hayvancılık sektöründe düzenleyici ve destekleyici bir rol üstlenmesini temin etmek, piyasa ekonomisi kuralları içerisinde sektörde tam rekabet koşullarının tesisine katkıda bulunarak kârlılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda kamu yararını da gözeterek faaliyetlerini sürdürmek.” ESK, işletmecilik gerekleri dışında kalan ve ilave mali yük getirecek görevleri, tarımsal destekleme bütçesinden ayrılacak kaynakla yerine getirecek.
Dünya