Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, 2050 yılına kadar dünyayı gıda ve su krizinin beklediğini söyledi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, 2050 yılına kadar dünyayı gıda ve su krizinin beklediğini, bunun için Türk tarım ve tarım sanayiinde yeni atılımların yapılması gerektiğini söyledi. Gökçüoğlu, tarımı avantaja çeviren ülkelerin dünyada söz sahibi olduğuna dikkat çekerek İsrail ve Hollanda örneği verdi.
"Tohum üretimi ve ihracat"
Türkiye'de nüfusun yüzde 20.6'sının, Hollanda'da yüzde 2'sinin, İsrail'de ise yüzde 4'ünün tarımla uğraştığını ifade eden Gökçüoğlu, "Türkiye'nin ekilebilir alan olarak tarıma elverişli alanı daha fazla, tarımla uğraşan işgücü kat be kat daha çok. Ama tarımdan daha az kazanıyor, verimi daha düşük" dedi.
Türkiye'nin gelecek senaryolarında tohum üretmesi ve ihracatı yapan seviyeye gelmesi gerektiğini savunan Gökçüoğlu, "Türkiye tarımsal üretimde Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada ama tohuma sahip değilseniz tarımda yol alamazsınız. İsrail, geçen yıl Türkiye'ye sattığı 1 kg sebze tohumu karşılığında Türkiye'den tam 13 bin kilo sebze aldı. Tohumun, teknolojik üretimin kıymeti işte budur" diye konuştu.
Yeni Asır