Ülke genelinde 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren veteriner ilaçlarında uygulamaya geçecek olan e-reçete uygulaması öncesi Aydın'da bilgilendirme etkinliği düzenlendi.
Aydın Veteriner Hekimler Odası öncülüğünde ADÜ Veteriner Hekimliği Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında veteriner hekimler bilgilendirildi. Uygulamanın memnuniyet verici olduğunu belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, "Bu uygulama memnuniyet verici. Ancak bir an önce veteriner ilaçlarında da kare-kod uygulamasına geçilmelidir" dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, "01 Ocak 2018 tarihi itibariyle veteriner ilaçlarında e-reçeteye geçiyoruz. Bu kapsamda bu saatten itibaren aynı beşeri hekimlikteki gibi hayvan ilaçları da e-reçete ile satılacak. Bu konuda Aydın'da 400 civarında veteriner hekimin katılımı ile Veteriner Fakültesi'nde toplantı düzenlendi. Bu konuda veteriner hekimler bilgilendirildi. Bu konuda sisteme hazırız" dedi.
Tarım Bakanlığı Veteriner İlaçları Daire Başkanlığı'ndan Veteriner Hekim Arif Özkan tarafından gerçekleştirilen sunumda veteriner hekimler bilgilendirildi. Yeni uygulanacak sistem ile veteriner ilaçlarının üretiminden, son tüketiciye kadar izlenebileceğini belirten Özkan, "Yeni sistem ile hangi hayvana hangi ilacın kullanıldığının tespit edilmesi ve izlenebilirliğin sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Böylelikle lüzumsuz veteriner ilaçlarının kullanılması engellenecek aynı zamanda halkımızın da sağlıklı hayvansal ürünler tüketmesi sağlanacaktır" dedi.
"Uygulamayı destekliyoruz"
Mevcut uygulama ile bir çok sağlık sorunun da önüne geçileceğini belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, "Veteriner hekimler olarak uygulamayı destekliyoruz. Bunun daha da ötesinde insan ilaçlarında olduğu gibi veteriner ilaçlarında da kare-kod sisteminin getirilmesini istiyoruz. Bu aynı zamanda insan sağlığı açısından da önem arz ediyor. Takip edilmeyen sisteme göre bugün ilaç kullanmış olan bir hayvan yarın kesime gidebiliyor. İlaç kalıntı süresi bitmeden kesime giden örneğin 300 kiloluk bir dananın etinin 300 aileye satıldığını var sayar isek bu durumda her ailede 4 kişi bile bu eti yese 1200 insanın sağlığını olumsuz etkileyen hatta tehlikeye sokan bir durum ortaya çıkıyor. Bu uygulama ile kalıntı süresi bitmeden hayvanların kesimine de müsaade edilmeyecek. Yani kesime gelen bir hayvan kesilmeden önce bilgisayara kulak küpesindeki kimliği girildiğinde hayvan bilgi sisteminden o hayvanın en son ne zaman hangi ilacı kullandırıldığı belli olacak. Bu durum da ülkenin sağlığı açısından son derce önemlidir. Bu uygulama aynı zamanda sütte yumurtada da geçerli olacak. Bizce çok önemli bir adım atıldı. Bunun kare-kodlu ilaç uygulaması ile devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
İHA