Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Mİlletvekili Mahmut Tanal, sanayileşmenin Düzce'nin doğasına yaptığı olumsuz etkilere vurgu yaparak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bir soru önergesi verdi.
Düzce'de sanayi faaliyetlerinin artmasının ilin tarımsal geleceği ile ilgili kaygıları arttırdığına işaret eden Tanal 2002 yılından bu yana hızlanan sanayileşmenin Düzce üzerindeki etkilerini sordu.
Tanal'ın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduğu önergede şu ifadeler yer aldı: Düzce'deki sanayi faaliyetlerinin artması ve OSB çalışmları ile, doğası ve tarımsal alanları ile ön planda olan Düzce ilimizin tarımsal geleceği konusunda ve bunun yanı sıra çevre kirliliği, verimli toprakların yok olması gibi endişe verici durumlar akla gelmektedir. Sanayileşmenin Düzce ilimizin doğasına yan etkileri endişeleri artırmaya başlamıştır.
Düzce'deki sanayi faaliyetlerinin artması ve OSB çalışmaları ile doğası ve tarımsal alanları ile ön planda olan şehrimizin tarımsal geleceği konusunda ve sanayinin doğaya yan etkileri üzerinde endişeler artmaya başlamıştır.
Iş bu bağlamda;
1 Düzce'deki tarımsal arazi miktarı nedir? Bu arazilerin ne kadarı aktif tarım arazisi olarak kullanılmaktadır?
2 Düzce'de tarım arazilerinin 2002 tarihinden önerge tarihine kadar oranı ne şekilde değişmiştir?
3 2002 tarihinden önerge tarihine kadar Düzce'de tarım arazisi niteliği alınarak sanayi veya başka alanlarda kullanıma açılan arazi miktarı ne kadırdır?
4 Düzce'de hangi tarım ürünleri yetişmektedir?
5 Düzce'de tarımı desteklemek için bakanlığın yürüttüğü çalışmalar nelerdir? Çiftçilere ne kadar destek verilmektedir?
6 Düzce'de sanayi faaliyetlerinden dolayı zarar gören tarım arazisi miktarı ne kadardır? Sanayi faaliyetlerinin yoğunluğundan dolayı tarımı bırakan çiftçilere nasıl destek verilmektedir?
Düzce Damla